În zece luni ale anului, Inspectoratul Muncii a efectuat peste două mii de controale. Cel mai frecvent, angajatorii comit încălcări ale normelor legale ce țin de stabilirea salariului și respectarea termenilor de plată a acestuia

  • 19 Noiembrie 2021 11:30
În zece luni ale anului, Inspectoratul Muncii a efectuat peste două mii de controale. Cel mai frecvent, angajatorii comit încălcări ale normelor legale ce țin de stabilirea salariului și respectarea termenilor de plată a acestuia

Cel mai frecvent, angajatorii comit încălcări ale normelor legale ce țin de stabilirea salariului și respectarea termenilor de plată a acestuia, precum și de organizarea activității de protecție și prevenire la nivel de unitate, conform unui raport al Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM), în baza controalelor efectuate în lunile ianuarie-octombrie ale anului 2021, transmite MOLDPRES.

În perioada de referință, inspectorii instituției au efectuat 2050 de controale. În rezultatul acțiunilor de inspecție, au fost stabilite și consemnate 14369 de încălcări și abateri de la prevederile actelor legislative și normative, din care 8743 în domeniul raporturilor de muncă și 5626 în domeniul securității și sănătății în muncă. Inspectorii reiterează că verificările arată că angajatorii comit cel mai frecvent încălcări ale normelor legale ce țin de stabilirea salariului, scrie sursa citată.

Astfel, în scopul monitorizării modului și termenilor de achitare a salariilor, în perioada analizată au fost efectuate 302 controale (148 planificate și 154 inopinate) la unități care au admis restanțe la plata salariilor și altor plăți în sumă de 39,6 mln lei față de 3846 de angajați. 

Ca urmare, inspectorii au întocmit procese-verbale de control în care au fost stabiliți termeni de lichidare a restanțelor salariale. În temeiul prevederilor din Codul contravențional, pentru încălcarea intenționată a termenelor de plată a salariilor, indemnizațiilor și altor plăți cu caracter permanent stabilite prin lege au fost întocmite 37 de procese-verbale cu privire la contravenție, care au fost înaintate spre examinare instanței de judecată, iar salariaților le-au fost achitate plăți restante în sumă de circa 6,3 milioane de lei.

Intensificarea controlului în scopul depistării evaziunilor fiscale și contracarării fenomenului „muncii la negru”, în ianuarie-octombrie, la 16 angajatori persoane juridice și 28 de angajatori persoane fizice au fost depistate 71 de persoane care activau fără forme legale de angajare, dintre care zece erau minori.

Pentru prestarea muncii, fără întocmirea unui contract individual de muncă și utilizarea muncii nedeclarate, au fost încheiate 43 de procese-verbale cu privire la contravenție, care de asemenea au fost înaintate spre examinare instanței de judecată. Totodată, au fost repuse în drepturi opt persoane, fiind legalizate raporturile de muncă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău