Forumul anual de Integrare Europeană | Maia Sandu: În următorii ani, prioritatea, dar și provocarea noastră este valorificarea oportunităților oferite de relația noastră cu instituțiile europene

  • 09 Noiembrie 2021 12:49
Forumul anual de Integrare Europeană | Maia Sandu: În următorii ani, prioritatea, dar și provocarea noastră este valorificarea oportunităților oferite de relația noastră cu instituțiile europene

În următorii ani, Rep. Moldova trebuie să valorifice oportunitățile oferite de Uniunea Europeană în toate domeniile, iar consensul național pentru eurointegrare trebuie fortificat. Declarații în acest context au făcut astăzi, la Chișinău, președinta Maia Sandu și ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu în cadrul ediției a opta a Forumului anual de Integrare Europeană, transmite Radio Chișinău.

Într-un discurs ținut la Forum, președinta Maia Sandu a deplâns faptul că aspirațiile europene ale Rep. Moldova au fost deturnate de „politicienii corupți”, iar Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană nu a devenit o prioritate pentru instituțiile statului. Acum trebuie să recuperăm timpul pierdut, spune Maia Sandu, subliniind că Rep. Moldova își propune să devină un partener credibil.

„Moldova a ales în mod clar și univoc modelul european de dezvoltare care înseamnă standarde înalte de viață pentru oameni, instituții puternice, justiție funcțională și respectarea legii, și dorește să fie un partener credibil și previzibil pentru UE, care ne sprijină pe această cale. În următorii ani, prioritatea, dar și provocarea noastră este valorificarea oportunităților oferite de relația noastră cu instituțiile europene.”

Șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, a sugerat că reprezentanții clasei politice din Rep. Moldova trebuie să fie mai determinați în ceea privește direcțiile de politică externă.

„Desigur, R. Moldova nu are un consens național în tot ce ține de politica externă, așa cum au avut mai multe state din Europe Centrală. Știți că în România acest consens național are termenul de acea „Declarație de la Snagov”. Noi, ca societate, ca și clasă politică nu am ajuns să conturăm și să confirmăm un astfel de consens național. În același timp, aspirațiile și eforturile de apropiere de UE au sunt destul de profund ancorate.”

În același timp, președintele Asociației pentru Politică Externă, ex-premierul Ion Sturza, a numit o iluzie o eventuală integrare forțată și fără performanțe a Rep. Moldova în UE. 

„Astăzi să vorbim despre o integrare forțată în UE a Rep. Moldova pe criterii politice, fără criterii de performanță este o iluzie și e contraproductiv. Ar fi cinic ca astăzi să stârnim așteptări din partea cetățenilor Rep. Moldova că mâine noi vom fi parte a UE și vom fi cetățeni cu drepturi depline, vom beneficia de programe de asistență ș.a.”

Directorul adjunct pentru Europa și Asia Centrală în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, Luc Devigne, a accentuat, într-o intervenție online, că, în pofida sprijinului oferit, Uniunea Europeană nu este în măsură să indice Chișinăului ce acțiuni să pună în aplicare. Totodată, oficialul european a menționat că identificarea și tragerea la răspundere a autorilor fraudei bancare reprezintă un test pentru actuala guvernare.

Cele mai recente sondaje realizate de Institutul pentru Politici Publice arată că circa 84 la sută dintre respondenți apreciază relațiile Rep. Moldova cu UE ca fiind „foarte bune” și „bune”, iar 65% ar vota, într-un eventual referendum, pentru aderarea țării la UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
1,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
9
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău