În ultimii trei ani bugetul Găgăuziei s-a dublat, datorită suportului partenerilor externi ai Republicii Moldova

  • 27 Octombrie 2018 15:57
În ultimii trei ani bugetul Găgăuziei s-a dublat, datorită suportului partenerilor externi ai Republicii Moldova

În ultimii trei ani a bugetul Găgăuziei s-a dublat, fapt care a fost devenit datorită colaborării regiunii autonome din sudul Republicii Moldova cu partenerii externi și granturilor serioase din partea acestora.

Declarația a fost făcută de bașkanului (guvernator - n.red.) Irina Vlah, într-o emisiune la RTR Moldova, transmite IPN.

Irina Vlah spune că veniturile proprii au crescut de două ori și acum autoritățile locale pot liniștit să lanseze programe sociale pe teritoriul autonomiei.

„Totodată, am reușit să construim un dialog bun cu oamenii de afaceri din UTA Găgăuzia și aceștia investesc în crearea noilor întreprinderi, în deschiderea noilor locuri de muncă, ceea ce se simte în buget.

Potrivit bașkanului, actualmente bugetul Găgăuziei constituie 848 de milioane de lei. Din această sumă puțin peste 50% constituie transferul din bugetul de stat, iar până la sfârșitul anului 2019 bugetul autonomiei ar putea atinge cota de un miliard de lei.

„Ieri am adoptat proiectul bugetului prin care peste 100 de milioane de lei am orientat spre programele economice, iar circa 40 de milioane – pentru programe sociale”, a notat Irina Vlah.

De asemenea, bașkanul spune că în ultimii trei ani, în UTA Găgăuzia s-au construit patru grădinițe noi și un spital nou. În plus, cu finanțare turcă a fost deschisă o clinică modernă de diagnosticare medicală.

„Acum oamenii vor putea să facă investigațiile necesare pe loc, în Găgăuzia, fără să mai fie nevoiți să vină la Chișinău pentru aceasta”, a adăugat Irina Vlah.

Despre următoarele alegeri pentru conducerea UTA Găgăuzia, Irina Vlah spune că va candida independent și nu neagă că este susținută de Partidul Socialiștilor.

„În anul 2015, mi-am luat angajamentul să nu candideze niciodată din partea vreunui partid la alegerile bașcanului și că voi fi bașcan pentru toți locuitorii”, a declarat Irina Vlah.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău