În ultimii doi ani, 219 gospodării au fost eficientizate energetic și peste 800 de mii au primit compensații, datorită unui program finanțat de UE
-
01 August 14:25
Peste 800 de mii de gospodării din Republica Moldova, vulnerabile din punct de vedere energetic, au beneficiat în ultimii doi ani de compensații, iar 219 gospodării au fost eficientizate energetic. Acestea sunt doar câteva dintre rezultatele implementării a cinci proiecte-pilot pentru reducerea consumului energiei, în cadrul unui program finanțat de Uniunea Europeană, în valoare totală de 13 milioane de euro, transmite Radio Chișinău.
Proiectul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova” a fost lansat în perioada anilor 2021-2022, când lucrau doar 6 oameni în sectorul energetic, a menționat Ministrul Energiei, Victor Parlicov, la evenimentul de închidere a programului.
„Însăși crearea Ministerului Energiei și ridicarea nivelului sectorului energetic, de la politici ale sectorului energetic până la crearea unui minister, a fost, la fel, unul din lucrurile sprijinite și pregătite cu ajutorul proiectului <<Abordarea impactului crizei energetice>>”, a spus Victor Parlicov.
Decarbonizarea și reducerea emisiilor, combaterea sărăciei energetice, liberalizarea pieței și securitatea energetică au constituit principiile-cheie ale proiectului, menite să alinieze Republica Moldova la obiectivele planului climatic european stabilit prin Acordul de la Paris, a declarat reprezentanta rezidentă PNUD Moldova, Daniela Gasparikova.
„Sunt foarte mulțumită că, împreună, am dezvoltat capacitățile instituțiilor care acum vor permite atât Ministerului, cât și Centrului Național pentru Energie Durabilă, dar și altor parteneri să continue să construiască ceea ce noi considerăm a fi fundamentul care a fost clădit prin intermediul acestui proiect și să continue să dezvolte, în contextul negocierilor cu UE, reformele demarate”, a subliniat Daniela Gasparikova.
Investirea în surse de energie cu emisii reduse de carbon „ar deschide piața energetică a Republicii Moldova, încât să fie mai competitivă pe piața energetică internațională și să nu mai depindă de resurse nesigure din afara controlului său politic”, a punctat, la rândul său, managerul de program din cadrul Delegației UE la Chișinău, Solomon Ioannou.
Prin intermediul programului, urmează să fie eficientizate energetic patru blocuri de locuit din Chișinău, ceea ce va permite ca 445 de familii să plătească tarife mai mici la încălzire cu 30%. De asemenea, 25 de blocuri vor fi eficientizate energetic și câteva spitale vor fi dotate cu panouri fotovoltaice.