În ultimii 3 ani în Rep. Moldova a crescut rata incidentelor la locul de muncă cu 73 procente. Care este cauza

  • 09 Septembrie 2019 15:42
În ultimii 3 ani în Rep. Moldova a crescut rata incidentelor la locul de muncă cu 73 procente. Care este cauza

În ultimii 3 ani în Republica Moldova a crescut rata incidentelor la locul de muncă cu 73 procente. Cauza evocată de specialiști ar fi implementarea în 2017 a unei legislații lipsite de un mecanism viabil de control asupra respectării prevederilor legislației privind securitatea muncii, relatează Radio Chișinău.

Republica Moldova este unica din cele 187 țări membre ale Organizației internaționale a muncii, care are un sistem sofisticat, ineficient de control asupra securității muncii și sănătății, implementat de fosta guvernare, susține autoarea studiului „Reforma controlului de stat privind securitatea și sănătatea în muncă: o necesitate de revizuire/inversare”, Mariana Iațco.

Aceasta a dus la creșterea, în ultima perioadă, a victimelor incidentelor la locul de muncă. Astfel, 245 de cazuri, au fost înregistrate în Republica Moldova pe parcursul ultimului an, dintre care 33 având un sfârșit tragic. Actuala lege, potrivit Marianei Iațco,  este în multe privințe în discordanță cu prevederile recomandate de OIM, organism la care a aderat și Republica Moldova:

Cel mai grav rămâne discordanța dintre modificările în legislația națională din domeniul securității și sănătății muncii la prevederile convenției internaționale. Chiar și datele din statisticile naționale ne arată că ultimele modificări care au avut loc în urma acestei reforme au generat o înrăutățire a situației pe ultimii ani și această situație continuă și pe anul 2019”, a spus Mariana Iațco.

Directorul inspectoratului de stat la Muncii, Dumitru Stăvilă afirmă că în condițiile noii legi, sarcinile au fost dispersate, astfel nici inspectorii muncii nu pot realiza un control eficient, și nici angajatorii nu știu cărei instituții să se adreseze pentru a preîntâmpina crearea unor situații periculoase în câmpul muncii:

„Fiind adoptată această lege și nefiind create  mecanismele măcar de a o pune în aplicare, remarc că timp de 2 ani în domeniul antreprenoriatului nu a fost exercitat controlul de stat privind respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă. Nimeni nu a exercitat acest control”, a spus Dumitru Stăvilă.

Reprezentanții Inspectoratului de Stat al muncii au mai menționat că în prezent există un proiect de lege, conform căreia controlul asupra respectării securității munci să fie reîntors Inspectoratului de stat al muncii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău