În toamnă s-ar pregăti o lovitură de stat în Republica Moldova (Revista presei)

  • 25 Iulie 2022 09:53
În toamnă s-ar pregăti o lovitură de stat în Republica Moldova (Revista presei)

Dosarele de corupție sunt în continuare în centrul atenției în presa națională. Jurnal TV a publicat informații că cel puțin 7 suspecți în dosarul „Șor” ar fi părăsit Republica Moldova, profitând de scurgeri de informații. Unii dintre ei urmau să fie arestați, dar au părăsit Republica Moldova în perioada 10-16 iulie. La mijloc ar fi fost sabotaj pe interior.

Spre exemplu Balițchi, care apare  în înregistrările CNA cu sacoșa cu bani, a plecat încă la 10 iulie la Tel Aviv. Himici, alt erou al înregistrărilor, apărând și el cu teancuri de bani, a plecat la Istanbul. Ceilalți s-au strecurat și ei rapid în acest interval și nu s-au mai întors”, scrie jurnalistul Alex Cozer de la Jurnal TV, care mai afirmă că scurgerile de informație ar fi avut loc din partea unor oameni cu funcții importante în stat, „oameni în care unii de la vârful guvernării au mare încredere, i-au promovat sau îi protejează”.

În continuarea aceluiași subiect, Ziarul Național îl citează pe deputatul PAS Oazu Nantoi, care crede că în toamnă s-ar pregăti o lovitură de stat în Moldova și face legătură cu arestarea deputatei Partidului Șor, Marina Tauber. „Stăpânii Marinei Tauber mizează pe aceea că, în toamnă, vor reuși să destabilizeze situația și, în urma unei lovituri de stat, vor prelua puterea. Astfel Marinocica va ieși din pușcăria meritată! Iar suma banilor aruncați în vânt pe 19 iunie curent vorbește despre disperarea lor. Mai degrabă, atunci când Marina Tauber vorbește despre termenul de „câteva luni”, ea, laolaltă cu stăpânii ei, se așteaptă că, în câteva luni, tancurile lui Putin vor ajunge la Chișinău și Marinocica o să-i întâmpine cu un buchet de flori și multiple săruturi voluptoase! Cred că a venit timpul să tragem concluziile și să tragem niște linii clare de demarcare în societatea noastră, dacă suntem capabili”, a conchis Nantoi.

Nici tema războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei nu este ocolită în presa din Republica Moldova. Protest cu tobe la Ambasada Rusiei din Chișinău, împotriva războiului din Ucraina. „terroRussia – 5 luni de război în Ucraina” , scrie Ziarul de Gardă.  La cinci luni de la începutul agresiunii ruse în Ucraina, un protest față de război a fost organizat la Ambasada Federației Ruse din R. Moldova. Manifestația, numită „terroRussia – 5 luni de război în Ucraina”, a adunat câteva zeci de persoane care au cerut încetarea atacurilor rusești asupra Ucrainei. La protest au participat și activiștii mișcării Ritmurile Rezistenței Chișinău, care au manifestat cântând la tobe. Ei au adus în fața ambasadei Rusiei și tanc din carton și au împărștiat avioane de hârtie pe trotuarul și peluza din fața misiunii diplomatice. De asemenea, au afișat pancarde pe care scria „Solidari cu Ucraina”, „Rusia este un stat terorist”.

Asupra războiului reflectă într-un editorial pentru Ziarul Național și analistul politic Nicolae Negru, într-un material intitulat „Putin, de la arma nucleară la arma frigului și a foamei”.

El concluzionează că în a șasea lună de război, Occidentul nu mai reacționează la amenințările cu aplicarea armei nucleare. Văzând aceasta, Putin încearcă să sperie lumea prin vasalii săi (Vucici, Lukașenko, Orban), dar fără vreun efect deosebit. „Apelurile de a se așeza la masa negocierilor, pe care le face în ultima vreme Moscova, în speranța că europenii și americanii va forța Ucraina să cedeze teritoriile ocupate de armata rusă, sunt întâmpinate cu tăcere asurzitoare. Lui Putin i-a mai rămas să mizeze pe criza energetică și cea alimentară, pe frig și pe foame... Și aceasta spune totul despre el și Rusia, despre noua ordine mondială spre care tinde...”, concluzionează editorialistul Nicolae Negru.

Gazeta de Chișinău publică un articol despre voluntarii de război din Republica Moldova și de ce este nevoie de o lege care să vizeze anume acest contingent de participanți la războiul de la Nistru din 1992. Sergiu Caracai, reprezentantul unei asociații de voluntari, amintește că mișcarea voluntarilor de război luase mare amploare, dovadă în acest sens sunt și cele scrise în ziarele naționale sau străine din 1991-1992 – aproape în fiecare număr relatau despre eroismul voluntarilor. „Eroismul lor s-a manifestat pe platourile de la Cocieri, Coșnița, Tighina, Chițcani… Când gardiștii și cazacii cotropitori auzeau că pe pozițiile de luptă au apărut „volontiorî”, se retrăgeau sau nu îndrăzneau să atace. Așa au fost salvate localitățile din stânga Nistrului care se află acum sub jurisdicția Chișinăului. Voluntarii erau o forță de temut, inclusiv pentru conducerea de la Chișinău, care tremura în fața Moscovei. Anume acest lucru a făcut ca oficialitățile să îndepărteze din prim-plan voluntarii de război. Astfel, treptat, și mass-media scria tot mai rar despre ei, iar la manifestările oficiale de comemorare a celor căzuți în Războiul de pe Nistru erau invitați doar liderii numeroaselor organizații ale foștilor polițiști participanți la război, care, desigur, întotdeauna au fost de partea Puterii”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău