„Din 24 februarie 2022, Chișinăul a devenit a doua casă pentru mulți refiugiați din Ucraina. În prezent, în sistemul educațional municipal avem 864 de copii din Ucraina înmatriculați, în grădinițe avem 270 de copii. Numărul acesta mare este o responsabilitate pentru noi pentru că trebuie să le asigurăm un loc sigur în școlile și grădinițele municipale. De aceea, depunem eforturi ca să acoperim toate cererile pe care le înaintează părinții. În cazul în care nu este loc într-o școală sau grădiniță recomandăm instituția din imediata apropiere. Copii au nevoie de semeni și comunicare, de aceea datoria noastră să ajutăm această categorie de beneficiari”, a spus Cutasevici, potrivit Moldova 1.
Viceprimarul capitalei a precizat că prin oferirea serviciilor educaționale autoritățile asigură incluziunea comunitară a refugiaților și le oferă suportul de care ei au nevoie. Angela Cutasevici a menționat că sunt foarte mulți refugiați și în sistemul non-formal, întrucât mulți dintre copii învață online.
„Avem mulți refugiați și în sistemul non-formal, pentru că sunt foarte mulți care învață online. Respectiv, cumulativ de la începutul războiului am avut peste 2000 de copiii care au beneficiat de toate tipurile de servicii non-formale, fiind vorba de biblioteci, centre de zi, centre extrașcolare, tabere. Sunt și centre de zi pentru copii care au fost deschise dn 2022. Părinții care au studii pedagogice au fost încadrați și angajați aceste în centre”.
Poliția de Frontieră precizează că, în ultimele 24 de ore, 10 751 de ucraineni au trecut frontiera de stat, dintre care 5 522 pe sensul de intrare în R. Moldova. Totodată, numărul de 1 384 au constituit trecerile minorilor ucraineni.