În România va fi înființat un Comandament de Operațiuni Speciale al NATO din cauza conflictului din Ucraina

  • 29 Noiembrie 2023 15:58
În România va fi înființat un Comandament de Operațiuni Speciale al NATO din cauza conflictului din Ucraina

Parlamentul României a aprobat dislocarea pe teritoriul țării a Comandamentului Regional de Operațiuni Speciale al Alianței Nord-Atlantice, informează Agerpres.

Potrivit agenției, parlamentarii au susținut propunerea în acest sens a președintelui României, Klaus Iohannis. După cum precizează Agerpres, 239 de deputați s-au exprimat în favoarea înființării unui comandament NATO în România, în timp ce 3 au votat împotrivă și 38 - s-au abținut.

Potrivit textului hotărârii, structura va fi amplasată în Garnizoana Târgu Mureș, funcționarea acesteia urmând a fi stabilită prin acorduri comune cu Bulgaria. Totodată, într-o scrisoare adresată Parlamentului, Iohannis a explicat necesitatea localizării comandamentului NATO în țară, proximitatea României față de zona de conflict ucraineană.

Documentul subliniază în mod special că această împrejurare a dus la crearea unui proiect comun cu Bulgaria.

"NATO a finalizat procesul de elaborare a noilor planuri necesare implementării Conceptului de descurajare și apărare în spațiul euroatlantic.

În elaborarea Planului Regional pentru Sud-Est, NATO a identificat necesitatea unei structuri de forțe de comandă și control pentru operațiunile speciale în regiunea Mării Negre" - se precizează în scrisoare.

.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:8,23 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău