În România a fost realizat un transplant de inimă la un tânăr de 15 ani, donatorul avea doar 14 ani

  • 20 Iulie 2018 13:40
În România a fost realizat un transplant de inimă la un tânăr de 15 ani, donatorul avea doar 14 ani

Medicii de la Institutul pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș au realizat pe 17 iulie, cu succes un transplant de inimă la un adolescent de 15 ani. Tânărul se afla între viață și moarte și avea nevoie disperată de o altă inimă. Cazul este foarte emoționant, întrucât inima salvatoare a venit de la un alt tânăr, din Bihor, de numai 14 ani, care a fost implicat într-un accident de mașină și nu a mai putut fi salvat.

Părinții au conștientizat că pot salva alte vieți și și-au dat acordul pentru donare și prelevare. Astfel, tânărului i-au fost prelevate corneea, inima, ficatul și plămânii. 

Inima a fost transportată cu elicopterul la Târgu-Mureș, unde a fost transplantată unui tânăr de 15 ani, din județul Caraș-Severin care suferea de mic de insuficiență cardiacă. Adolescentul se afla pe lista de așteptare de mai bine de un an.

Din păcate, donatorii la această grupă de vârstă sunt foarte rari. Aș vrea să subliniez o apreciere a gestului nobil al familiei aparținătoare care a fost de acord să doneze și prin acest gest să salveze alți trei, patru sau cinci copii", spune șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul institutului, profesor doctor Horațiu Suciu, citat de DC News.

Tot ieri ficatul donat a fost transplantat unei adolescente de 18 ani. Și ea se zbătea pe patul de spital între viață și moarte, după ce a consumat ciuperci otrăvitoare.

Potrivit mass-mediei, plămânii au fost transportați la Viena, prin intermediul Eurotraplant, cu ajutorul cărora medicii vor mai salva o viață. 

Tânărul de 15 ani este primul care a primit o inimă nouă, după o pauză de 7 ani.

Medicii sunt fericiți că au putut salva viețile unor copii, pe care îl descriu ca pe un sentiment aparte. Datorită acestui caz, ei speră că viața va triumfa asupra morții, întrucât mai multe familii până la aceasta au refuzat categoric prelevarea, deși zeci de copii așteaptă cu disperare un transplant ca să poată supraviețui. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău