În R.Moldova nu există domenii în care să nu se folosească scheme off-shore, opinie

  • 08 Octombrie 2019 08:17
 În R.Moldova nu există domenii în care să nu se folosească scheme off-shore, opinie

În Republica Moldova nu există domeniu în care să nu se folosesc scheme off-shore. Din cauza acestora, în bugetul de stat nu vin banii de care ar trebui să beneficieze. Comentatorul politic și economic Victor Ciobanu a exprimat această opinie în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

„De aceea, acest proiect de lege ar trebui să fie extins foarte mult. Concesionările, privatizările sunt importante, achizițiile publice deja constituie o arie bună de interes, dar eu aș vrea să merg mai departe. (...) Pot să vă spun că toți petroliștii noștri lucrează prin scheme off-shore și noi ani de zile vorbim că ANRE nu poate să vadă decât prețul la hotar și noi o să discutăm despre asta ani de zile”, a menționat Victor Ciobanu.

Fostul șef la Agenția de Servicii Publice Igor Grigoriev spune că proiectul de lege este unul bun, aduce în concordanță cu legislația europeană normele din Republica Moldova. Igor Grigoriev spune că în acest proiect ar adăuga și problema finanțării partidelor, dar și finanțarea mass-mediei. „Noi nu trebuie să uităm că partidele politice au fost și sunt finanțate inclusiv din surse off-shore. De asta s-a uitat”, a menționat fostul șef al ASP. În opinia lui, problemele nu constau doar în sursele companiilor din off-shore, dar și în faptul că multe resurse financiare se ascund în companii de o zi pentru că prin intermediul acestora se legalizează resursele cash. „Acest cash flow revine ulterior într-o companie de bună credință din Republica Moldova la care poate să fie asociat și un off-shore și, ulterior, banii se transferă în off-shore. Așa schemă este la „Metalferos”, spune Igor Grigoriev.

Deputatul fracțiunii PAS, blocul ACUM Vladimir Bolea, susține că Legea privind deoffshorizarea stabilește restricții de participare la proceduri de privatizare, parteneriat public-privat, achiziții publice și concesiuni pentru persoane juridice fondate de subiecți din jurisdicții care nu respectă standarde internaționale de transparență. „Când vorbim despre privatizări în Republica Moldova, mai ales în sectorul bancar, noi cunoaștem că până acum nu știm cine sunt acționarii la foarte multe bănci, dacă nu la majoritatea. Noi vorbim de securitatea financiară a statului și, în acest caz, este extrem de important ca noi, cetățenii, să cunoaștem despre ce este vorba”, susține parlamentarul.

Săptămâna trecută, Parlamentul a votat în prima lectură modificări în mai multe acte legislative (așa numita lege a deoffshorizării), care vin să protejeze sectorul public de riscuri de securitate din partea grupurilor infracționale locale și internaționale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
4,96
Cer fragmentat
Umiditate:61 %
Vint:9,77 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău