În R.Moldova femeile nu sunt promovate la conducerea instanțelor de judecată
-
23 Octombrie 2019 15:56
Deși femeile și bărbații sunt prezenți aproape la egal în sistemul de justiție moldovenesc, totuși femeile nu sunt reprezentate în mod egal în funcțiile de președinte sau vicepreședinte al instanțelor de judecată. Atunci când vine vorba de promovarea femeilor în poziții cheie, acestea se ciocnesc de un șir de prejudecăți și stereotipuri referitoare la rolul femeii în familie și societate. Sunt concluzii ale unui raport privind dimensiunea de gen în sectorul justiției în Republica Moldova, lansat astăzi de către Centrul de Resurse Juridice, transmite IPN.
Potrivit studiului, acest lucru are loc în ciuda numărului din ce în ce mai mare al femeilor care acced la profesie în mod egal cu bărbații. Cea mai mare disparitate apare atunci când este vorba de promovarea în funcții de conducere la Curtea Supremă de Justiție. Aici, deși candidează un număr egal de femei și bărbați, promovabilitatea bărbaților este de trei ori mai mare.
Studiul arată că există încă percepția că o judecătoare trebuie să renunțe la o parte importantă din viața de familie pentru a-și îndeplini profesia, lucru confirmat de către unele judecătoarele care au reușit să ajungă în funcții de conducere. Studiul mai relevă faptul că judecătoarele plătesc prețul succesului profesional cu asumarea unor sarcini: volum mare de muncă, realizarea exigențelor statutului profesional și a așteptărilor referitoare la rolul femeii în familie și societate.
Autorii studiului recomandă modificarea cadrului legal pentru a prevedea explicit că la concursurile pentru ocuparea unei funcții de conducere, în cazul existenței unui punctaj egal între o femeie și un bărbat, să se ia în calcul acordarea de prioritate promovării judecătoarei, atât timp cât încă există un dezechilibru de gen masiv. Totodată, se propune să fie redus numărul dosarelor alocate pentru părinții care revin din concediul de îngrijire al copilului. La fel, se recomandă să fie oferite periodic cursuri de actualizare a informației pentru judecătorii și judecătoarele care revin în profesie după concediul de îngrijire al copilului.
Raportul a fost elaborat de către Romanița Iordache și Iustina Ionescu, experte internaționale în domeniul nediscriminării și a egalității de gen, cu sprijinul Centrului de Resurse Juridice, în cadrul proiectului „Suport instituțional pentru dezvoltarea organizației”, finanțat de Suedia.