În Republica Moldova, nu mai putem vorbi de democrație, ci de începutul unei dictaturi (Revista presei)

  • 24 Ianuarie 2017 12:44
În Republica Moldova, nu mai putem vorbi de democrație, ci de începutul unei dictaturi (Revista presei)

Revista presei din 24 ianuarie 2017

Igor Dodon creează o comisie de expertiză istorică și insistă pe necesitatea studierii istoriei Moldovei în școli, titrează Advărul. Aceasta urmează să se întrunească lunar pentru a propune și dezbate diferite proiecte și programe în domeniu. Comisia își va desfășura activitatea în cadrul Consiliului Societății Civile pe lângă președinte. Propunerea a fost lansată de către Dodon în cadrul unei ședințe de lucru la tema „Semnificația marilor evenimente istorice întru consolidarea statalității Republicii Moldova”.

Ce-am avut și ce avem...se întreabă Timpul. Ziua Culturii Naționale îi obligă pe toți politicienii, de la președintele țării care nu recunoaște limba română ca limbă de stat, în ciuda Declarației de Independență, până la politicienii corupți și oportuniști, să i se închine lui Eminescu. Iar aspectul comic constă tocmai în gesturile și paradele lor cu flori la monumentul, nu al poetului nepereche, nu al poetului național, nu al Luceafărului literaturii române, cum pompos i se spune lui Mihai Eminescu care - să nu uităm! - nu împlinise nici 40 de ani când s-a mutat la cele veșnice, ci la monumentul unui tânăr scriitor și jurnalist, care a consumat multă cerneală să ne arate chipul politicienilor. Eminescu nu e doar tânărul genial, e și dovada vie că am bătut pasul pe loc. După mai mult de un secol, aceiași flecari, aceiași falși patrioți, aceeași disperare care ne face să șoptim: „Cum nu vii tu, Țepeș doamne!”.

În acest moment, în Republica Moldova, nu mai putem vorbi de democrație, ci de începutul unei dictaturi, iar primul gest al dictaturilor este suprimarea libertății presei. Declarația a fost făcută de europarlamentarul român, Monica Macovei, în cadrul unui interviu pentru Report.md. Monica Macovei susține că relațiile R. Moldova cu partenerii externi sunt sub semnul întrebării: „Nu există încredere în acest moment în Guvernul de la Chișinău, nici în Partidul Democrat și nici în oligarhul Plahotniuc care conduce, de fapt, Guvernul. Nu vrem ca banii UE să ajungă la partide, la oligarhi sau să fie furați. Vrem ca banii UE să ajungă la oameni sau în investiții care să genereze locuri de muncă și, deci, bunăstare pentru oameni. Toți cei care au beneficiat de miliardul furat trebuie să pună banii la loc și să plătească penal”, a mai declarat Monica Macovei, citată și de EVZ.

ZDG amintește că astăzi, 24 ianuarie, se împlinesc 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, înfăptuită de Alexandru Ioan Cuza în 1859. Astfel, asociația unionistă „Onoare, Demnitate și Patrie” (ODIP) va organiza un flashmob la Chișinău cu ocazia acestei sărbători.
Ziarul reamintește că pe data de 24 ianuarie 1859 a avut loc „Mica Unire” – Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. „Mica Unire” din 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău