În R. Moldova urmează să fie elaborată o nouă strategie a securității naționale care să răspundă riscurilor ținând cont de noile realități

  • 06 Decembrie 2022 16:23
În R. Moldova urmează să fie elaborată o nouă strategie a securității naționale care să răspundă riscurilor ținând cont de noile realități

În Rep. Moldova urmează să fie elaborată o nouă strategie a securității naționale care să răspundă riscurilor ținând cont de noile realități. La elaborarea documentului va lucra o comisie specială constituită printr-un decret semnat de președinta Maia Sandu. Înainte ca strategia să fie elaborată e nevoie de identificarea celor mai grave vulnerabilități și riscuri ale Republicii Moldova, dar și ajungerea la un acord comun în societate și în instituțiile statului, susțin experții în securitate, transmite Radio Chișinău.

Republica Moldova are o mulțime de vulnerabilități legate de securitate, apărare, energetice, informaționale, destabilizare internă,  separatism, corupție, neîncredere în instituțiile statului, de divizare a societății, de lipsa unei culturi de securitate la nivel social.

E nevoie de prioritizarea lor, consideră experta Natalia Albu, directoare a Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare.

„Riscurile și amenințările sunt multiple. Ar trebui să ținem cont de prioritizarea lor, în sensul care sunt mai importante, pentru că sectorul energetic s-ar fi gândit că cea mai stringentă este problema actuală. Societatea civilă poate să intervină și să spună că noi avem un conflict nereglementat, într-un context de război pe teritoriul statului vecin și suntem neutri. Atât timp cât facem parte din structuri cu caracter politico-militar, care este capacitatea țării de răspuns? De aceea, formarea unui grup de lucru, privind elaborarea strategiei securității naționale, cu acest scop, va veni să discute, să identifice aceste riscuri și amenințări, pentru a ști pe care să le prioritizeze”.

Pe lângă prioritizare ar trebui să existe și un consens în societate și la nivelul instituțiilor statului, a subliniat expertul Gheorghe Oarză, colonel în rezervă, șeful Direcției Politică de Apărare și Planificare a Apărării din cadrul Ministerului Apărării.

 „Securitatea este absolut tot pe ce călcăm, ce vorbim, pe ce scriem, ce mâncăm. Absolut tot. Aici avem nevoie de acea coeziune a societății, ca să lucrăm toți în comun, să avem același obiectiv, să avem aceeași abordare. Când acționăm și implementăm ceva trebuie să fim aliniați la obiective, la resursele financiare, la resursele umane, cele materiale, inclusive la mesajele pe care le transmitem”.

Actuala strategie a securității naționale a Republicii Moldova a fost aprobată în urmă cu 11 ani, în iulie 2011.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău