În Rep. Moldova astăzi, 21 februarie, este marcată “Ziua Egalității Salariale”. În 2021, pierderea financiară anuală a femeilor a fost de peste 19 mii de lei

  • 21 Februarie 2022 13:54
În Rep. Moldova astăzi, 21 februarie, este marcată “Ziua Egalității Salariale”. În 2021, pierderea financiară anuală a femeilor a fost de peste 19 mii de lei

În Rep. Moldova astăzi este marcată “Ziua Egalității Salariale”, o zi simbolică, ce semnifică numărul de zile pe care o femeie trebuie să le lucreze suplimentar pentru a obține un venit echivalent cu cel înregistrat de un bărbat în anul precedent. În termeni monetari, în 2021, pierderea financiară anuală a femeilor a fost de peste 19 mii de lei, potrivit datelor Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, transmite Radio Chișinău.

Anual, în baza datelor Biroului Național de Statistică privind câștigul salarial al femeilor și cel al bărbaților, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) determină Ziua Egalității Salariale. Conform calculelor, în acest an o femeie este nevoită să lucreze până la data de 21 februarie pentru a atinge valoarea câștigului unui bărbat în anul precedent. 

Diferențele salariale au crescut constant în ultimul deceniu, de la 12,2 la sută în 2011 la 13,7 în 2020, potrivit Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare. În unele domenii, decalajul în remunerare atinge cote extrem de mari, de 50% în activitățile de editare, 44% în sectorul finanțelor, 38% în sfera IT.

Potrivit sursei citate, diferențele salariale ar fi și mai mari, dacă s-ar lua în calcul și nivelul de salarizare informală, care este mult mai mare în rândul bărbaților.

Aceste diferențe persistă, chiar dacă pe piața muncii sunt mai multe femei cu studii de învățământ superior, comparativ cu bărbații. Această inegalitate își poate găsi explicație în faptul că femeile sunt subreprezentate în structurile de top management, regăsindu-se într-o pondere mai mare în funcțiile de execuție, unde salariile sunt mai mici.

Inegalitățile salariale se răsfrâng direct asupra mărimii pensiei de care vor beneficia femeile și bărbații la pensionare. Exprimată monetar, pierderea financiară anuală a unei femei pensionare este semnificativă și a constituit aproape șase mii de lei (5872 MDL).

În zonele urbane, diferențele de gen în pensii ating cote mai înalte. Femeile pensionare din municipiul Chișinău au beneficiat în 2020 de o pensie medie anuală cu 14 000 de lei mai mică decât cea a bărbaților.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău