În R. Moldova ar putea fi permisă introducerea pieselor auto uzate
-
09 Februarie 2022 11:38
Importul de piese auto la mâna a doua ar putea fi legalizat. Un proiect de lege privind modificarea Codului vamal a fost discutat azi la Parlament de către membrii Comisiei economie, buget și finanțe. Guvernul urmează să dea aviz acestui document, în ședința de astăzi. Modificarea Codului vamal în acest sens țintește contracararea schemelor de contrabandă și a importurilor ilicite de piese auto uzate,, transmite Radio Chișinău.
Membrii Comisiei economie, buget și finanțe au discutat aprins pe marginea proiectului. Autorii documentului spun că prevederile actuale din Codul vamal, la acest capitol, sunt injuste și absurde, care împing oamenii să practice contrabanda cu piese auto uzate, spune președintele comisiei, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, unul dintre autorii inițiativei.
„Evident că pentru lectura a doua vom introduce unele limitări pentru că există îngrijorări justificate referitor la tipul piese introduse. Noi vrem să spargem un monopil actual de pe piață. De această prohibiție beneficiază, în primul rând, cei câțiva dealeri care vând la suprapreț piese noi, fiind protejați de lege, restul fiind împinși, practic, în ilegalitate.”
Membrii Comisiei din partea opoziției au criticat proiectul. Deputatul comunist, Oleg Reidman a acuzat că proiectul ar face lobby companiilor de asigurări. Iar deputatul Partidului „Șor”, Vadim Fotescu, a spus că prevederile ar putea genera haos la importul de piese auto.
„Declar cu toată responsabilitatea că vama nu are, la moment, un mecanism de evaluare a pieselor auto importate.”
Deputatul PAS, Radu Marian, dimpotrivă, crede că relaxarea importului acestei categorii de piese auto va lovi în corupția din vămi.
„L-am auzit pe dl Fotescu despre cum a discutat cu vameșii care au zis că va fi haos. Da, unii vameși vor pierde resurse enorme de venituri din mită și trafic de influență de pe urma eliminării acestei prevedere și evident că nemulțumiri sunt din anumită parte.”
Anterior, în urma evaluării proiectului respectiv de lege, Centrul Național Anticorupție a concluzionat că acesta ar putea genera anumite riscuri.