În premieră, cea de-a IV-a ediție a Congresului Național al Istoricilor Români se va desfășura la Chișinău și Suceava
-
21 Iulie 14:00
În premieră, cea de-a IV-a ediție a Congresului Național al Istoricilor Români (CNIR) se va desfășura la Chișinău și Suceava, în perioada 28-31 august 2024. Evenimentul este organizat de către Universitatea de Stat din Moldova (USM), Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Academia Română și Comitetul Național al Istoricilor Români, cu susținerea financiară a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) al Guvernului României, anunță Congresul Național al Istoricilor Români (CNIR).
La această reprezentativă reuniune științifică vor participa figuri ilustre ale științei istorice, cadre didactice și cercetători consacrați, circa 500 de reprezentați ai celor mai prestigioase instituții preuniversitare, universitare și academice din Republica Moldova, România și alte țări.
„În contextul creșterii vertiginoase a numărului publicațiilor de specialitate din ultimul deceniu, evenimentul se dorește a deschide noi oportunități de comunicare interprofesională și transdisciplinară, contribuind, astfel, la îmbunătățirea și promovarea cercetării românești în domeniul istoriei, precum și la o mai accentuată prezență a istoricilor în spațiul public”, spune Ștefan Purici, Prorector cu imaginea universității, relații internaționale și dezvoltare europeană la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.
Congresul Național al Istoricilor Români, convocat o dată la doi ani, își va deschide lucrările în data de 28 august 2024, la Chișinău, R. Moldova, în incinta Palatului Republicii, apoi va continua, pe secțiuni, la Universitatea de Stat din Moldova. În zilele de 29 și 30 august 2024, sesiunile științifice ale Congresului vor continua la Suceava, România, în incinta Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.
„Organizarea la Chișinău, în premieră, a Congresului Național al Istoricilor Români are drept obiectiv, alături de creșterea prestigiului Universității de Stat din Moldova și reașezarea științei „ISTORIA” ca formă de cunoaștere a omenirii și a poporului din care facem parte, de readucere a statutului istoricului în societate. În cadrul CNIR ne propunem să asigurăm prezentarea și evaluarea performanțelor academice înregistrate la această etapă, precum și problemele care stau în fața istoriografiei naționale, strângerea legăturilor științifice și integrarea comunității științifice românești de pe ambele maluri ale Prutului, în sfera cercetării istoriografice universale și promovarea rezultatelor științifice obținute în plan național și internațional”, declară Igor Șarov, Rectorul Universității de Stat din Moldova și unul din organizatorii evenimentului.
Printre partenerii ediției din 2024 a CNIR se numără Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Ministerul Educației din România și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.
„Convocarea Congresului Național al Istoricilor Români la Chișinău va oferi posibilitatea unui schimb benefic de energii creatoare între cercetătorii de pe ambele maluri ale Prutului și va reliefa cu mai multă claritate fenomenul nostru comun cultural și identitar. Totodată, temele ce vor fi puse în dezbatere, comunicările și lucrările științifice prezentate în cadrul CNIR, schimbul de idei, valori și conținuturi vor contribui la o mai profundă percepere nu numai a destinului nostru istoric comun, ci și a etapelor pe care urmează să le parcurgem, vor întări legăturile noastre legitime de cooperare spre binele întregii noastre societăți, într-un context firesc național românesc și european”, menționează Silvia Corlăteanu-Granciuc, secretarul științific al Institutului de Istorie al USM.
Edițiile precedente ale Congresului au avut loc în România: Cluj-Napoca (2016), Iași (2018) și Alba-Iulia (2022). Proiectul „Congresul Național al Istoricilor Români a IV-a ediție 2024, Chișinău-Suceava” este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) și implementat de Universitatea de Stat din Moldova.
Mai multe detalii despre Congres, vedeți pe pagina oficială: https://cnir.usv.ro.