În premieră, Adunarea Parlamentară a OSCE solicită transformarea misiunii de pacificare de pe Nistru într-o misiune civilă internațională

  • 05 Iulie 2023 12:37
În premieră, Adunarea Parlamentară a OSCE solicită transformarea misiunii de pacificare de pe Nistru într-o misiune civilă internațională

În cadrul celei de-a 30-a sesiuni anuale a Adunării Parlamentare (AP) a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care a avut loc la Vancouver în perioada 30 iunie – 4 iulie, printre alte subiecte a fost adoptată și o rezoluție pe situația din Republica Moldova. Pentru prima dată, delegații au invitat toți actorii relevanți să inițieze discuții politice cu scopul de a transforma actuala misiune de menținere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă multilaterală, sub un mandat internațional recunoscut, care să reflecte nevoile reale de pe teren, anunță Promo-LEX.

Suplimentar, membrii AP a OSCE recunosc că conflictul din regiunea transnistreană a Republicii Moldova continuă să reprezinte o amenințare serioasă la adresa securității și stabilității în zona OSCE, iar discuțiile în formatul de negocieri 5+2 sunt suspendate ca urmare a războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. AP OSCE își reafirmă angajamentul de a ajunge la o soluție pașnică, cuprinzătoare și durabilă a acestui conflict prelungit, cu respect deplin pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.

Totodată, Adunarea Parlamentară a OSCE îndeamnă Federația Rusă să-și retragă trupele militare și stocurile de muniții de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu dispozițiile constituționale de neutralitate și în conformitate cu deciziile relevante ale OSCE din 1999 la Summit-ul de la Istanbul, precum și cu Adunarea Generală a ONU rezoluția 72/282.

Rezoluția este efortul comun al deputaților Veronica Roșca, șefa delegației Parlamentului Republicii Moldova la AP OSCE, și al lui Dan Barna, șeful delegației României la AP OSCE. Documentul a fost prezentant la Vancouver de către deputatul Dan Barna, care a specificat că rezolția reprezintă un demers activ al României în sprijinirea Republicii Moldova și în menținerea chestiunilor legate de frontiera țării și situația transnistreană pe agenda politică internațională.

Adunarea Parlamentară a OSCE mai subliniază că, scopul principal al procesului de soluționare a conflictului transnistrean este de a obține o soluție cuprinzătoare, pașnică și durabilă bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional, cu un statut special pentru regiunea transnistreană, se arată în comunicatul Promo-LEX. 

Misiunea din zona de securitate nu întrunește criteriile și standardele internaționale, cum ar fi: respectarea suveranității și integrității teritoriale, imparțialitatea, caracterul multinațional, transparența, a explicat avocatul PromoLex, Vadim Vieru, într-o emisiune la Radio Chișinău. De asemenea, această misiune de pacificare nu are un mandat concret, limitat în timp, și nu există un plan de retragere a acesteia de pe teritoriul R. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău