În plină campanie electorală, Benjamin Netanyahu spune că Israelul nu este „stat pentru toți cetățenii săi”

  • 11 Martie 2019 11:09
În plină campanie electorală, Benjamin Netanyahu spune că Israelul nu este „stat pentru toți cetățenii săi”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat duminică faptul că Israelul nu este statul-națiune 'pentru toți cetățenii săi', ci 'numai pentru poporul evreu', excluzând populația arabă a țării, în plină campanie pentru alegerile legislative din 9 aprilie, notează AFP.

Netanyahu a reacționat duminică dimineață pe contul său de pe Istagram la o polemică declanșată de afirmațiile făcute anterior pe o rețea de socializare de actrița de comedie Rotem Selah. El a evocat de asemenea acest subiect în deschiderea ședinței săptămânale a cabinetului său.

Actriță și manechin foarte popular, Rotem Selah a scris un text în apărarea drepturilor minorității arabe, care reprezintă 17,5% din populație, afirmând că 'statul Israel este stat pentru toți cetățenii săi'.

Benjamin Netanyahu a reacționat declarând că toți cetățenii, inclusiv arabi, se bucură de drepturi egale, dar a reamintit existența unei legi controversate, adoptată anul trecut, potrivit căreia Israelul este statul națiune al poporului evreu.

'Israelul nu este statul pentru toți cetățenii săi, întrucât potrivit legii fundamentale asupra națiunii pe care am adoptat-o, Israelul este statul-națiune al poporului evreu și numai al poporului evreu', a scris Netanyahu.

'Așa cum ați scris, nu există nicio problemă cu cetățenii arabi din Israel. Aceștia au aceleași drepturi ca noi și guvernul Likud a investit mult mai mult în sectorul arab decât orice alt guvern', a adăugat el, referindu-se la partidul său de dreapta. 

Netanyahu a fost acuzat de opoziție că i-a diabolizat pe arabii israelieni înainte de alegeri, în scopul de a crește rata de participare a alegătorilor de dreapta.

Dreapta afirmă din partea sa cu regularitate că deputații arabi israelieni sunt agenți ai cauzei palestiniene.

Sub amenințarea unei inculpări pentru corupție, Netanyahu se confruntă cu o alianță politică centristă condusă de fostul șeful de Stat Major al armatei Benny Gantz și fostul ministru al finanțelor, Yair Lapid.

Potrivit premierului Netanyahu, israelienii au de ales între 'Bibi' (așa cum este numit el) și 'Tibi', numele deputatului arab israelian Ahmed Tibi, fostul consilier al liderului palestinian Yasser Arafat, care, în opinia sa, ar putea susține un guvern condus de Gantz, o ipoteză foarte improbabilă.

Participarea partidelor arabe la majoritatea guvernamentală este într-adevăr exclusă. Dar ele ar putea bloca formarea unei majorități.

Arabii israelieni sunt în majoritate palestinieni care au rămas pe pământurile lor după crearea statului Israel în 1948 și care susțin cauza palestiniană.

Netanyahu se află la conducerea a ceea ce este considerat drept cel mai de dreapta guvern în istoria Israelului și dorește formarea unei coaliții similare după alegeri.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău