În plină campanie electorală, Benjamin Netanyahu spune că Israelul nu este „stat pentru toţi cetăţenii săi”

  • 11 Martie 11:09
În plină campanie electorală, Benjamin Netanyahu spune că Israelul nu este „stat pentru toţi cetăţenii săi”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat duminică faptul că Israelul nu este statul-naţiune 'pentru toţi cetăţenii săi', ci 'numai pentru poporul evreu', excluzând populaţia arabă a ţării, în plină campanie pentru alegerile legislative din 9 aprilie, notează AFP.

Netanyahu a reacţionat duminică dimineaţă pe contul său de pe Istagram la o polemică declanşată de afirmaţiile făcute anterior pe o reţea de socializare de actriţa de comedie Rotem Selah. El a evocat de asemenea acest subiect în deschiderea şedinţei săptămânale a cabinetului său.

Actriţă şi manechin foarte popular, Rotem Selah a scris un text în apărarea drepturilor minorităţii arabe, care reprezintă 17,5% din populaţie, afirmând că 'statul Israel este stat pentru toţi cetăţenii săi'.

Benjamin Netanyahu a reacţionat declarând că toţi cetăţenii, inclusiv arabi, se bucură de drepturi egale, dar a reamintit existenţa unei legi controversate, adoptată anul trecut, potrivit căreia Israelul este statul naţiune al poporului evreu.

'Israelul nu este statul pentru toţi cetăţenii săi, întrucât potrivit legii fundamentale asupra naţiunii pe care am adoptat-o, Israelul este statul-naţiune al poporului evreu şi numai al poporului evreu', a scris Netanyahu.

'Aşa cum aţi scris, nu există nicio problemă cu cetăţenii arabi din Israel. Aceştia au aceleaşi drepturi ca noi şi guvernul Likud a investit mult mai mult în sectorul arab decât orice alt guvern', a adăugat el, referindu-se la partidul său de dreapta. 

Netanyahu a fost acuzat de opoziţie că i-a diabolizat pe arabii israelieni înainte de alegeri, în scopul de a creşte rata de participare a alegătorilor de dreapta.

Dreapta afirmă din partea sa cu regularitate că deputaţii arabi israelieni sunt agenţi ai cauzei palestiniene.

Sub ameninţarea unei inculpări pentru corupţie, Netanyahu se confruntă cu o alianţă politică centristă condusă de fostul şeful de Stat Major al armatei Benny Gantz şi fostul ministru al finanţelor, Yair Lapid.

Potrivit premierului Netanyahu, israelienii au de ales între 'Bibi' (aşa cum este numit el) şi 'Tibi', numele deputatului arab israelian Ahmed Tibi, fostul consilier al liderului palestinian Yasser Arafat, care, în opinia sa, ar putea susţine un guvern condus de Gantz, o ipoteză foarte improbabilă.

Participarea partidelor arabe la majoritatea guvernamentală este într-adevăr exclusă. Dar ele ar putea bloca formarea unei majorităţi.

Arabii israelieni sunt în majoritate palestinieni care au rămas pe pământurile lor după crearea statului Israel în 1948 şi care susţin cauza palestiniană.

Netanyahu se află la conducerea a ceea ce este considerat drept cel mai de dreapta guvern în istoria Israelului şi doreşte formarea unei coaliţii similare după alegeri.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
19,06 °C
cer senin
Umiditate:93 %
Vint:2,35 m/s
Sun
23 °C
Mon
23 °C
Tue
20 °C
Wed
20 °C
Thu
20 °C

Curs oficial BNM 20 Iulie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7527 -0.0000
USD 17.6166 -0.0000
RON 4.1748 -0.0000
UAH 0.6762 -0.0000
RUB 0.2797 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău