În Parlamentul European va fi discutat raportul privind Punerea în aplicare a Acordului de asociere UE-Moldova

  • 13 Noiembrie 2018 08:26
În Parlamentul European va fi discutat raportul privind Punerea în aplicare a Acordului de asociere UE-Moldova

Parlamentul European va dezbate astăzi, în sesiune plenară la Strasbourg, raportul privind implementarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova, în care sunt exprimate mai multe îngrijorări referitoare la evoluțiile din Republica Moldova și se recomandă amânarea acordării asistenței macrofinanciare, din cauza derapajelor antidemocratice, până după alegerile din februarie 2019.

Proiectul raportului, discutat acum o lună în Comitetul pentru Afaceri Externe al Parlamentului European, exprimă îngrijorarea față de regresul privind standardele democratice, statul de drept, lipsa unor alegeri corecte și transparente, precum și a sistemului judiciar imparțial, a eforturilor insuficiente de combatere a corupției și a spălării banilor în Republica Moldova.

Aceste îngrijorări survin după invalidarea alegerilor din municipiul Chișinău „într-un mod dubios și netransparent”, modificarea sistemului electoral în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția și OSCE, lipsa de progres în pedepsirea celor vinovați de devalizarea a unui miliard de dolari din sistemul bancar în 2014 și creșterea numărului de cazuri de încălcare a drepturilor omului, în special în privința judecătorilor independenți, a jurnaliștilor și oponenților politici.

Potrivit raportului, Moldova este capturată de interese oligarhice cu o concentrare a puterii economice și politice în mâinile unui mic grup de oameni care își exercită influența asupra parlamentului, guvernului, partidelor politice, administrației de stat, poliției, sistemului judiciar și mass-media.

Raportul amintește că, din cauza trenării reformelor în justiție, în 2017 UE a suspendat alocarea ultimelor două tranșe de sprijin financiar pentru acest sector, iar în 2018 a suspendat alocarea asistenței macrofinanciare în valoare de 100 de milioane de euro, din cauza neonorării angajamentelor politice.

De asemenea, membrii Comitetului pentru Afaceri Externe își reiterează poziția ca asistența macrofinanciară să fie alocată doar după alegerile parlamentare din februarie 2019. În schimb, se propune ca UE să acorde în continuare asistență pentru societatea civilă, sectorul privat și autoritățile locale.

De asemenea, proiectul amintește că, în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere, încălcarea principiilor democratice poate să conducă la suspendarea drepturilor aferente acestui acord. În același context, atrage atenția la obiectivele de referință în materie de combatere a corupției și a spălării banilor, care sunt legate de politica de liberalizare a vizelor.

Mai mulți analiști politici de la Chișinău au calificat proiectul raportului privind Republica Moldova drept unul din cele mai critice din istoria relațiilor cu Uniunea Europeană și consideră că dacă lucrurile nu se vor îndrepta, suspendarea asistenței macrofinanciare ar putea fi urmată și de alte penalități, inclusiv anularea regimului liberalizat de vize.

Raportul va fi dezbătut astăzi în Parlamentul European și supus votului mâine.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
-4,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău