În Moldova începe lupta pentru centrul politic (Revista presei)

  • 26 August 2022 10:01
În Moldova începe lupta pentru centrul politic (Revista presei)

Vitalie Călugăreanu scrie în editorialul său din DW despre întoarcerea diasporei. Autorul ajunge la concluzia că în acest moment Republica Moldova este condusă de cetățeni din diaspora, oameni care au petrecut un timp acolo, și-au făcut studii, au muncit în instituții sau companii occidentale. Președinta Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavriliță și mai ales Veronica Drăgălin, noul procuror-șef anticorupție, plecată la vârsta de 8 ani cu familia în Statele Unite – au în spate o solidă biografie în Vest. În majoritatea parlamentară se află de asemenea politicieni proveniți din diaspora. Actuala putere lansează mereu apeluri către „stranieri” să revină, să pună umărul la europenizarea Moldovei. Aceste îndemnuri se reiau mai ales în luna august, când se întorc „fiii risipitori” ai Moldovei. După 3 ani de pandemie și crize de tot felul, basarabenii plecați regăsesc în Moldova o „oază a speranței” fragilă, dar cu tendințe promițătoare de înflorire, numai dacă vechile păcate indigene, pe lângă deșertul care ne bântuie dinspre Est, nu se vor dovedi mai expansive, punctează DW.

Vitalie Ciobanu observă că pentru încă prea mulți cetățeni moldoveni, Uniunea Sovietică este „patria lor de suflet”, iar agresiunea rusă în Ucraina o continuare firească a „Marelui Război pentru Apărarea Patriei”, cum îl numește propaganda rusească. Acești oameni nu se lasă clintiți din clișeele lor, oricât le-ai vorbi despre monstruozitatea crimelor lui Putin în Ucraina. E o realitate care nu le convine și atunci pur și simplu îți întorc spatele, nu vor să audă de ea. Potrivit autorului de la Europa Liberă, dacă Ucraina demonstrează cu arma în mână că și-a meritat independența dobândită în august 1991, Republica Moldova trebuie, la rândul ei, să demonstreze maturitate, să arate că știe să deosebească între dreptul constituțional de a protesta pașnic al cetățenilor și activitatea subversivă a agenților Moscovei, care profită de democrație pentru a-i grăbi sfârșitul.

În Moldova începe lupta pentru centrul politic. Dumitru Diacov înființează un bloc, după ce primarul de Chișinău Ion Ceban a anunțat despre înființarea unui partid pro-european anunță NewsMaker.  Portalul scrie că peisajul politic moldovenesc, care se transformă rapid sub influența războiului din Ucraina și a problemelor social-economice, îi obligă pe politicienii din Moldova să se regrupeze înainte de un nou sezon politic: peste un an, vor avea loc alegerile locale, iar peste doi – cele prezidențiale. Scăderea ratingului partidului de la guvernare PAS pe fondul creșterii prețurilor și a crizei energetice plus criza de pe flancul politic de stânga creează mai mult spațiu politic liber și pe stânga, și pe dreapta. Dezamăgiți de partidul de la guvernare și încetând să mai aibă încredere în opoziția parlamentară, alegătorii creează o cerere politică pentru care încă nu s-a format oferta.  Toate acestea îi impun pe politicienii din Moldova să caute modalități de a-și îmbunătăți pozițiile de start înainte de viitoarele competiții politice, remarcă NewsMaker.

Modernizarea autogărilor în varianta Guvernului Filip a eșuat. Agenția Proprietății Publice a desfăcut contractul cu SRL Gările Auto Moderne din cauza neprezentării garanției de bună execuție și neîndeplinirii planului de investiții asumat în termen în termen de 90 de zile, citim în  Anticorupție.  Contractul de concesiune a autogărilor a fost semnat pe 17 decembrie 2018 cu SRL Gările Auto Moderne, în timpul Guvernului Pavel Filip, pe un termen de 25 de ani. Conform contractului, partenerul privat s-a obligat să modernizeze 30 de gări și stații auto, iar aceste lucrări nu vor depăși trei ani.  În februarie 2020, Comisia de anchetă privind privatizările, condusă de Igor Munteanu, a solicitat Agenției Proprietății Publice să ia măsuri urgente pentru întocmirea raportului de monitorizare a Parteneriatului Public Privat în cazul întreprinderii de stat „Gările și Stațiile Auto” și să demareze procedurile de reziliere a contractului dacă se atestă lipsa de progrese asumate și lipsa unei garanții bancare de bună execuție. Raportul comisiei a scos la iveală neglijențe și abuzuri grave în cazul Parteneriatului Public Privat inițiat la „Gările și Stațiile Auto” de fostul Guvern condus de Pavel Filip.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău