În investigarea fraudei bancare se vor implica și ofițeri SIS, MAI, experți ai BNM și CNPF. Grupul de urmărire penală va fi extins

  • 16 Iulie 2019 10:31
În investigarea fraudei bancare se vor implica și ofițeri SIS, MAI, experți ai BNM și CNPF. Grupul de urmărire penală va fi extins

Grupul de urmărire penală, care desfășoară ancheta în dosarele fraudei bancare, va fi extins, anunță Procuratura Generală.

Decizia a fost luată de către Procurorul General interimar după evaluările făcute pe marginea evoluției investigațiilor, dar și în urma unor discuții purtate cu partenerii de dezvoltare.
 
Prin urmare, pe lângă procurorii anticorupție, reprezentanții Agenției de recuperare a bunurilor infracționale și Serviciului prevenirea și combaterea spălării banilor, la grupul de urmărire penală se vor alătura ofițeri de urmărire penală din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informații și Securitate, experți judiciari și experți contabili ai Băncii Naționale și Comisiei Naționale a Pieței Financiare. 
 
„Totodată, în vederea impulsionării recuperării bunurilor delapidate, s-a dispus inițierea, în comun cu EUROJUST, a unei Echipe Comune de Investigații, în vederea obținerii operative a documentelor și a altor probe, în privința persoanelor implicate în frauda bancară, necesare pentru finalizarea anchetei și remiterii dosarului în instanța de judecată, atât pe teritoriul Republicii Moldova cât și pe teritoriul altor state. Grupul de anchetă va coopera inclusiv cu experți ai partenerilor de dezvoltare, de la care au solicitat asistență, pentru repatrierea mijloacelor financiare litigioase  aflate peste hotare”, precizează reprezentanții Procuraturii Generale. 
De asemenea, potrivit comunicatului, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor legate de frauda bancară, au fost expediate cereri de comisii rogatorii internaționale în Federația Rusă, Letonia, Italia, SUA, Franța, Austria, Cehia, Cipru,  Elveția, Estonia, Liechtenstein și Monaco, prin care s-a solicitat ridicarea rulajelor bancare, audiere de persoane, ridicare de documente confirmative a tranzacțiilor efectuate etc. 
 
Au fost executate în total 6 cereri de comisie rogatorie, executate parțial 5 cereri de comisie rogatorie și neexecutate 9 cereri de comisie rogatorie.
 
În acest context, prin intermediul Direcției cooperare internațională a Procuraturii Generale se va solicita accelerarea executării cererilor de comisie rogatorie adresate altor state care deocamdată nu au oferit un răspuns.
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău