În fiecare zi de joi a lunii octombrie Institutul Oncologic va oferi consultații gratuite pentru depistarea cancerul mamar

  • 08 Octombrie 2018 11:13
În fiecare zi de joi a lunii octombrie Institutul Oncologic va oferi consultații gratuite pentru depistarea cancerul mamar

În fiecare an peste 1.000 de femei în Moldova află că au cancer la sân, iar aproape 10 la sută pierd lupta cu boala chiar din primul an. În luna prevenirii și conștientizării riscurilor cancerului mamar, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că vor fi organizate consultații gratuite.

Potrivit sănătateinfo.md , în fiecare zi de joi, pe parcursul lunii octombrie, la Institutul Oncologic vor fi organizate școli cu pacienții, unde medicii mamologi vor oferi informații despre tot ce înseamnă acest tip de cancer. 

În perioada 8-12 octombrie mamologii vor oferi consultații gratuite în municipiul Bălți, Cahul și Comrat, iar în săptămâna 15-19 octombrie femeile sunt așteptate la Asociațiile Medico-Teritoriale din sectoarele municipiului Chișinău: Botanica, Buiucani, Centru, Ciocana și Râșcani.

Depistat la timp, cancerul mamar poate fi tratat, motiv pentru care medicii le recomandă femeilor peste 20 ani, autoexaminarea, prin palparea sânilor în fiecare lună, iar în cazul în care se descoperă anomalii, este necesară adresarea imediată la medicul de familie. Femeilor peste 35 de ani este recomandabil să efectueze o mamografie cel puțin o dată la trei ani pentru a se asigura că sunt sănătoase sau o dată în an, după vârsta de 40 ani. 

În Republica Moldova, cancerul mamar ocupă primul loc în morbiditatea prin tumori maligne la femei, fiind înregistrate circa 1.000 cazuri noi anual, număr care este în creștere pe an ce trece.

Sursa: sănătateinfo.md

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Wed
25
Thu
23
Fri
21
Sat
25
Sun
26
Arhivă Radio Chișinău