În centrul Chișinăului a apărut o pictură murală care celebrează curajul și pasiunea olimpicilor. Sportivii din R. Moldova participanți la JO de la Paris și-au trecut numele pe aceasta

  • 24 Mai 14:26
În centrul Chișinăului a apărut o pictură murală care celebrează curajul și pasiunea olimpicilor. Sportivii din R. Moldova participanți la JO de la Paris și-au trecut numele pe aceasta

Sportivii moldoveni participanți la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 și-au trecut numele pe o murală din centrul capitalei. Această pictură va fi nu doar una simbolică, ci va servi ca impuls pentru a sprijini echipa națională olimpică și pentru a demonstra că toată lumea este alături de sportivi, a menționat președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv, Nicolae Juravschi, la inaugurarea picturii „Visul Olimpicˮ. Mesajul de susținere a echipei olimpice va fi amplasat și pe câteva unități de transport public, transmite IPN.

De pe 26 iulie până pe 11 august capitala Franței va fi cuprinsă de febră olimpică, la care vor participa și sportivi din Moldova. „Noi suntem acum la o etapă de calificări. Practic, avem paisprezece sportivi. Urmează în timpul apropiat să mai avem și alte calificări, să primim confirmarea de la federațiile internaționale pentru alți sportivi. Este un lucru foarte plăcut pentru țara noastrăˮ, a spus președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv.

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat că inaugurarea unei astfel de picturi este un gest de încurajare și solidaritate față de sportivii care vor participa la Jocurile Olimpice. Edilul și-a manifestat speranța că fiecare dintre sportivi va reuși să ne reprezinte și să se reprezinte la nivelul potrivit. Ion Ceban a adăugat că se pregătește un proiect de anvergură, împreună cu societatea civilă, mediul privat, diferiți pictori, atât profesioniști, cât și amatori în ceea ce ține de picturile murale în oraș.

Șeful Cabinetului Președintelui Republicii Moldova, Adrian Băluțel, a menționat că este foarte bine că în Republica Moldova există un loc unde putem imortaliza efortul sportivilor din Moldova și care, totodată, va fi un simbol pentru generațiile următoare să se implice în mișcarea olimpică și să facă sport. „Apropiindu-ne de ciclu olimpic, noi suntem ca niciodată pregătiți să susținem eforturile sportivilor noștri. Îi apropiem de Jocurile Olimpice de la Paris 2024 mai pregătiți ca niciodată, ca și baza material-tehnică, ca și resurse alocate pentru sportivi, ca și suport, ca fiecare din sportivii noștri care au muncit să ajungă la etapa de calificări, să meargă cu încredere că Republica Moldova o să-i susțină, că Republica Moldova se mândrește cu ei, că îi așteptăm acasă, în primul rând fără traume, și întru al doilea rând cu cele mai bune rezultateˮ, a remarcat Adrian Băluțel.

Canoista Daniela Cociu, calificată la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, a menționat că experiența de a-și semna numele pe această murală, la înălțime, a fost una inedită. Daniela Cociu spune că este  bucuroasă și mândră că se fac schimbări în promovarea sportului în Moldova. O altă sportiva calificată la Jocurile Olimpice de vară este țintașa Anna Dulce. Sportiva spune că a lăsat o urmă pe această murală, ceea ce reprezintă un lucru important pentru ea.

În parteneriat cu Comitetul Național Olimpic și Sportiv, Primăria capitalei a inițiat o campanie de promovare a Echipei Olimpice Paris 2024 pe trei troleibuze și două autobuze, cu genericul: ,,Susține Echipa Olimpică!”. Campania de promovare și susținere a sportivilor olimpici va avea loc în perioada 24 mai – 8 septembrie 2024.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
29,24
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:2,57 m/s
Tue
23
Wed
25
Thu
26
Fri
20
Sat
24
Arhivă Radio Chișinău