În cazul Maiei Sandu și Vadim Krasnoselski nu poate fi vorba de o întâlnire „la nivel înalt” (Revista presei)

  • 12 Septembrie 2022 09:42
În cazul Maiei Sandu și Vadim Krasnoselski nu poate fi vorba de o întâlnire „la nivel înalt” (Revista presei)

„Republica Moldova se pregătește pentru o toamnă complicată – titrează Veridica, într-o analiză despre jocurile Rusiei. Republica Moldova s-ar putea confrunta în această toamnă cu o serie de provocări majore, în contextul în care Rusia este interesată să readucă această țară în sfera de influență. În plan intern, e de așteptat ca Moscova să folosească pârghiile pe care le are în regiunea separatistă transnistreană și în Găgăuzia. La aceste presiuni se vor adăuga cele făcute în zona energetică, atenționează Veridica... Așadar, pentru Republica Moldova se anunță o toamnă plină de provocări, în care Rusia va fi principalul factor perturbator. Acțiunile vor veni atât din afara țării, cât și dinăuntrul ei prin apărarea acelor „puncte de presiune” pe care Republica Moldova nu le poate gestiona încă. Depinde de abilitatea politicienilor pro-europeni de la Chișinău de a anticipa și de a încerca să contracareze din timp astfel de acțiuni”, conchide Veridica.

„Toamna se numără diversiunile. În Moldova, scrie și DW. Dacă nu prin atac armat, devenit improbabil după eșecurile din Ucraina, rușii vor încerca să provoace destabilizări majore în Republica Moldova pentru a obține alegeri anticipate și a debarca actuala putere proeuropeană, atenționează autorul Vitalie Ciobanu. Inițiatorii prezumați ai acestor diversiuni sunt Șor, Plahotniuc și Platon – oligarhii fugari, cercetați penal în absență. Scumpirile și apropierea iernii le vor oferi prilejul să exploateze fricile populației, să le canalizeze împotriva guvernării... Dacă în primele luni ale invaziei rusești prudența guvernării moldovene era de înțeles – debarcarea rușilor la Odessa părea încă posibilă (ea încă nu poate fi exclusă cu totul), azi, „umblatul pe vârfuri” nu se justifică sub nicio formă. Moscova nu are nicio simpatie pentru actuala guvernare de la Chișinău și în războiul hibrid pe care îl poartă împotriva Republicii Moldova își va activa, în pragul iernii, toate resursele”, scrie DW.

Ce se ascunde în spatele „invitațiilor” lui Krasnoselski pentru Maia Sandu - Ziarul de Gardă i-a întrebat pe experții în securitate. Fostul ministru al Apărării Vitalie Marinuță spune că „regimul de la Tiraspol este prins acum între două focuri: între interesele mafiote personale, de familie și de grup ale celor care au exploatat această regiune timp de 30 de ani, și datoria lor de a fi loiali și a plăti facturile politice față de Kremlin. Pe de altă parte, transnistrenii cu pașapoarte rusești deja știu că, în caz de ostilități, vor fi primii care vor fi aruncați în gura războiului, așa cum s-a întâmplat la Donețk sau Luhansk”.

Deputatul Oazu Nantoi a explicat în Ziarul de Gardă că „în cazul Maiei Sandu și Vadim Krasnoselski nu poate fi vorba de o întâlnire „la nivel înalt”. Dna Maia Sandu este președintele legitim al R. Moldova, pe când Krasnoselski este o sculă atât a Federației Ruse, cât și a holdingului Sheriff. Sigur că Moscova ar fi dorit să prindă iarăși în capcană conducerea R. Moldova, cum s-a mai întâmplat, prin așa-zisele negocieri la nivel înalt între Tiraspol și Chișinău. Acum, dacă vorbim de pace, factorul cel mai grav este aici agresiunea nemotivată a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Asta este cea mai mare amenințare pentru R. Moldova și numai înfrângerea militară a regimului Putin poate fi o garanție sigură pentru R. Moldova”.

Iar expertul Ion Leahu, ex-membru CUC, consideră că Moscova, cu sprijinul Transnistriei, este în proces de acumulare a bilelor negre care vor fi prezentate Chișinăului ca și capete de acuzare pentru a interveni prompt și destul de dur, dacă e să ținem cont de ultimele declarații ale lui Lavrov. Lui Krasnoselski, deși este doar un pion în jocurile politice ale Moscovei, i s-a permis, se vede că, să deschidă cărțile și să ne mai amenințe”, a comentat Ion Leahu în Ziarul de Gardă.

Cele mai importante subiecte ce au vizat regiunea transnistreană în luna iulie le găsiți în buletinul informativ – Crede, dar verifică, publicat de Zona de Securitate. „Pentru a cincea oară consecutiv Uzina Metalurgică din stânga Nistrului obține prelungirea autorizațiilor de mediu prin derogări de la mai multe legi privind protecția mediului. Între timp, ministra Mediului și-a dat demisa, notează publicația. La 1 Septembrie expirau mai multe termene, fiecare în măsură să răcească relația Chișinău – Tiraspol. În pofida temerilor, fermierii din Dubăsari în continuare își pot lucra pământurile, școlile cu predare în română au început anul școlar fără incidente, oficiile ASP de înmatriculare transport auto la Tiraspol și Râbnița rămân deschise, chiar dacă cu funcționalitate redusă”, scrie Zona de securitate.

Iar Observatorul de Nord reține gestul lui Dorin Chirtoacă, care a refuzat la ordinul “Steaua Romaniei” , după ce această distincție i-a fost acordată și lui Marian Lupu. În semn de protest față de decorarea de către președintele României, Klaus Iohannis a lui Marian Lupu renunț la aceeași decorație, ordinul “Steaua României”, pe care am primit-o în anul 2014, scrie pe pagina sa de Facebook Dorin Chirtoacă, ex-primarul general al Chișinăului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:3,6 m/s
Tue
4
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău