În cazul în care suntem atacați, cine ne apără? (Revista presei)
-
28 Mai 2024 10:10
Viitorul președinte al României ar putea fi un președinte al Unirii. Declarația aparține ex-președintelui român Traian Băsescu, la postul public de televiziune Moldova 1. Potrivit fostului lider de la Cotroceni, situația de securitate din regiune s-ar putea schimba, iar pentru Republica Moldova ar fi mai avantajoasă Unirea cu România, astfel încât să devină automat stat membru NATO. De asemenea, ex-președintele României spune că Republica Moldova este bine privită de la Bruxelles, însă nimeni nu trebuie să-și facă iluzii că Uniunea Europeană va accepta o zonă de conflict militar pe teritoriul său, notează IPN, transmite Radio Chișinău.
Traian Băsescu a mai declarat că referendumul privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană va fi unul istoric și va da direcția țării pentru multă vreme, cetățenii urmând să decidă viitorul statului, reține și Ziarul de Gardă. Opțiunea europeană este vitală, ea înseamnă pace și șansa să-ți construiești singur viitorul, a afirmat fostul președinte al României.
Pactul „Pentru Europa” semnat de 12 partide este un document prin care semnatarii și-au luat angajamentul de a discuta cu cetățenii despre importanța integrării europene și susținerea referendumului pentru integrare europeană care se va desfășura odată cu alegerile prezidențiale la 20 octombrie. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la Jurnal TV. Semnatarii documentului reprezintă circa 60% din autoritățile locale din R. Moldova. „Nu au fost invitați să semneze acest pact forțele politice care susțin vădit interesele Federației Ruse, partidele afiliate lui Ilan Șor, PSRM. Ceilalți care au semnat, timpul va arăta dacă au fost sinceri sau niște trișori”, a spus vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Liviu Vovc. Deputata PAS, Ina Coșeru, a subliniat că e de datoria tuturor forțelor pro-europene să se coalizeze în actualele condiții, mai ales că avem un război la hotar, și să explice fiecărui cetățean care sunt beneficiile de integrare europeană, pentru că societatea noastră este intoxicată de multiple falsuri care vin din partea grupărilor criminale finanțate de Federația Rusă. „Este foarte puțin timp până la referendum și noi trebuie să câștigăm acest război informațional”, a subliniat deputata, citată de Jurnal.md.
Bani rusești pentru Găgăuzia ajung prin regiunea transnistreană, constată jurnaliștii de la portalul Zona de Securitate. În primăvara acestui an, șefa Găgăuziei, Eugenia Guțul, a semnat un acord cu banca rusă Promsvyazbank pentru a deschide carduri “MIR” pentru locuitorii Găgăuziei - pentru angajații bugetari și pensionarii din Găgăuzia. Zona de Securitate a reușit să demonstreze că banii din Rusia pot fi direcționați către locuitorii din Găgăuzia prin intermediul băncilor din stânga Nistrului. Pensionarii și angajații bugetari din Găgăuzia au completat cereri speciale pentru a primi ajutor din partea unei anumite organizații “Eurasia”. După cum au spus sursele publicației Zona de Securitate, pensionarii au completat cererile în birourile echipei “Șor”, iar în cazul angajaților bugetari: în unele localități, cererile au fost transmise prin intermediul directorilor de școli și primarilor. Ulterior, la numărul de telefon indicat în cerere au fost trimise un cod și o parolă, cu ajutorul cărora oamenii s-au conectat la conturile lor din Promsvyazbank. Interesant este faptul că, scrie publicația, Rusia nu garantează confidențialitatea datelor cu caracter personal ale locuitorilor din Găgăuzia. Se pare că Rusia deține datele pensionarilor și angajaților de stat din Găgăuzia și din regiunea transnistreană. Pentru că aceștia primesc alocații și plăți de acolo.
Zona de Securitate scrie și despre organizația care transferă bani locuitorilor din Găgăuzia. Potrivit unui extras din Registrul de stat unificat al entităților juridice din Rusia, compania a fost înființată la 4 aprilie 2024, adică cu câteva zile înainte de semnarea acordului cu bașcana Guțul. Conform hărții, la adresa la care este înregistrată, organizația se află în complexul rezidențial “Cuibul rândunicii”. Familia generalului FSB Mihail Șchekin, care conduce serviciul de sprijinire a activității FSB și este responsabil cu achizițiile, deține un apartament acolo, a constatat publicația Insider. Organizația nu are un site web, un număr de telefon sau o adresă de e-mail. Iar fondatorul și directorul este Nelly Parutenko. Anul trecut, portalul anticorupție a scris că Parutenko este unul dintre acoliții oligarhului fugar Ilan Shor. Pe 16 iulie anul trecut, ea a zburat din Moldova la Tel Aviv. Ea a fost trezorier al partidului Șor la alegerile locale din 2019 și la cele parlamentare din 2021. De asemenea, ea a candidat la funcția de deputat în 2019, scrie Zona de Securitate.
„În cazul în care suntem atacați, cine ne apără? UE? România? NATO? Americanii?” - o întrebare pe care și-o pune publicistul Vitalie Vovc, într-un editorial pentru publicația Deschide.md. Poate de asta vine Blinken la Chișinău, să ne spună clar că se vor arunca cu toții să ne apere în cazul în care o ciubotă străină ne va călca solul, ca în 1992, scrie autorul. În același context de securitate, el își exprimă indignarea că publicațiile rusești propagandistice încă nu sunt interzise în R. Moldova și că Evghenia Guțul s-a întors nestingherită în Republica Moldova, după ce s-a aliniat cu Șor la Kremlin, în fața criminalului internațional.