În al 12-lea ceas | Ministrul Justiției a cerut CSM să nu aprobe „depersonalizarea” hotărârilor judecătorești

  • 09 Octombrie 2017 22:36
În al 12-lea ceas | Ministrul Justiției a cerut CSM să nu aprobe „depersonalizarea” hotărârilor judecătorești

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ar putea să amâne aprobarea unui controversat Regulament privind publicarea on-line a hotărârilor judecătorești, ca urmare a unei solicitări din partea ministrului Justiției, Vladimir Cebotari.

Anunțul vine ca urmare a unui apel semnat de zeci de ONG-uri, instituții mass-media și jurnaliști, precum și a unui protest care urmează să se desfășoare mâine, pe 10 noiembrie, când CSM urma să examineze acest regulament.

Acest regulament, care presupune „depersonalizarea” hotărârilor judecătorești sub pretextul protejării datelor cu caracter personal, ar fi creat piedici semnificative jurnaliștilor de investigație și ar face imposibilă găsirea de către public a hotărârilor judecătorești în cauzele de rezonanță și a informațiilor despre modul de examinare a acestor cauze .

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul Vladimir Cebotari scrie că proiectul regulamentului va continua sa fie discutat, inclusiv cu experți străini, și că a cerit Consiliului Europei asistență pentru expertizarea proiectului.

Membrii CSM nu au reacționat, deocamdată, la cererea ministrului Justiției.

Amintim că membrii CSM urmau să voteze marți, pe 10 octombrie, controversatul Regulament privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești pe Portalul național al instanțelor de judecată. Drept urmare, organizații de media, jurnaliști și activiști civici au anunțat că vor organiza marți, la CSM, proteste.

În acest context, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a propus un proiect de regulament alternativ. Președintele CSJ, Mihai Poalelungi, s-a expus critic de mai multe privind restricțiile pe care vrea să le impună CSM și Centrul National pentru Protecție Datelor cu Caracter Personal.

De asemenea, zeci de organizații non-guvernamentale, instituții mass-media și jurnaliști din R. Moldova vin cu un apel public privind proiectul Regulamentului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la modul de publicare a hotărârilor judecătorești. Semnatarii atenționează că în forma în care a fost propus, proiectul Regulamentului nu poate fi susținut deoarece adoptarea acestuia va însemna închiderea sistemului judecătoresc față de public, scăderea și mai mare a încrederii în justiție și anularea progreselor majore ale Republicii Moldova în asigurarea transparenței sistemului judiciar, realizate începând cu anul 2009. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,54 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău