În acest an, partidele politice din Republica Moldova vor primi 42 de milioane de lei de la bugetul de stat
-
18 Ianuarie 2022 10:48
Partidele politice din Republica Moldova vor primi 42 de milioane de lei de la bugetul de stat în anul 2022, cu aproximativ opt milioane de lei mai mult decât anul precedent. Banii vor fi repartizați în funcție de rezultatele obținute la ultimele scrutine. Experții consideră acest mecanism de subvenționare drept unul benefic pentru dezvoltarea pluripartidismului în Republica Moldova, dar menționează necesitatea unui control mai riguros al finanțării partidelor și a campaniilor electorale, transmite Radio Chișinău.
Subvențiile de la stat urmează a fi repartizate proporțional rezultatelor obținute de formațiuni la alegerile locale generale din 2019, la prezidențialele din 2020 și la alegerile parlamentare anticipate din 2021. De asemenea, partidele vor beneficia de subvenții și în funcție de numărul de femei și de tineri aleși efectiv. Banii urmează a fi alocați în tranșe lunare egale.
Totodată, potrivit hotărârii CEC, Partidul Șor nu va primi subvenții în anul 2022 din cauza abaterilor constatate anterior, iar în cazul Partidului Liberal, Partidului Politic ”Noi” și Partidului Oamenilor Muncii, subvenția a fost suspendată pentru o perioadă de șase luni. Partidul Acasă Construim Europa nu va primi 30.000 de lei din subvenția pentru 2022, iar Partidul Popular - 12.000 de lei.
În condițiile în care unii politicieni critică finanțarea partidelor de la buget, expertul Mihai Mogâldea consideră că este un mecanism util pentru dezvoltarea democrației, aplicat în mai multe state, doar că este necesar un control mai riguros a corectitudinii finanțării partidelor politice, în contextul în care există suspiciuni că unele formațiuni își ascund adevăratele cheltuieli și sursele de proveniență a banilor.
Președinta CEC, Angela Caraman a declarat că instituția va spori controlul asupra finanțării partidelor și a campaniilor electorale și va propune inclusiv modificări legislative în acest sens.
Amintim că partidele politice primesc subvenții de la stat începând cu anul 2016. Pentru finanțarea acestora sunt alocate până la 0,2% din veniturile la bugetul de stat, iar în acest an cota procentuală este de 0,1%.