În 2021, Republica Moldova a reușit să recupereze din activitatea economică, dar se prognozează o încetinire

  • 26 August 2022 18:56
 În 2021, Republica Moldova a reușit să recupereze din activitatea economică, dar se prognozează o încetinire

În anul 2021, Republica Moldova a reușit să recupereze din activitatea economică și principalii indicatori macroeconomici după recesiunea din anul 2020, înregistrând o creștere economică record în termeni reali de circa 13,9%.

Banca Națională a Moldovei precizează într-un raport publicat vineri că pe parcursul anului trecut economia mondială a înregistrat o revigorare după pandemia COVID-19. În contextul recuperării după impactul mondial al crizei legate de situația pandemică COVID-19 din anul 2020, evoluția producției globale a revenit în palierul pozitiv în anul 2021. Totuși, creșterea prețurilor la resursele energetice în a doua jumătate a anului 2021 a stimulat factorii proinflaționiști în condițiile monetare relaxate și a condus la acumularea riscurilor economice, transmite IPN.

Ponderea datoriei de stat în PIB a înregistrat o scădere pe fundalul unui ritm de creștere superior al PIB-lui în raport cu soldul datoriei totale. Astfel, după diminuarea cu 1,9 puncte procentuale comparativ cu situația de la finele anului 2020, ponderea datoriei de stat în PIB a constituit 32,1%. Cota serviciului datoriei de stat în veniturile bugetului de stat, de asemenea, a scăzut ușor până la valoarea de 4%.

Pe parcursul anului 2021, activitatea din cadrul sectorului imobiliar a înregistrat o revigorare în al doilea semestru, indicele activității pe piața imobiliară1 semnalând revenirea către finele anului 2021 la nivelul pre-pandemic. Numărul tranzacțiilor imobiliare înregistrate pe parcursul anului 2021 a fost în creștere cu circa 6% comparativ cu anul 2020.

De asemenea, anul trecut, nivelul de îndatorare a populației din Republica Moldova a fost influențat de mai mulți factori de risc, rezultați din creșterea prețurilor la resursele energetice, cu formarea ulterioară a presiunii inflaționiste asupra cheltuielilor de consum, iar indicatorii pieței forței de muncă, au denotat o ușoară activizare pe parcursul anului de raportare.

„Șocurile externe cu care s-a confruntat Moldova în perioada analizată, în special șocul cauzat de creșterea dramatică a prețurilor la gaz, carburanți și energia electrică, au capacitatea de a afecta stabilitatea financiară pe mai multe filiere”, mai menționează BNM.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău