Alina Andronache, despre salariile femeilor | „O femeie a trebuit să lucreze 36 de zile suplimentar, de la începutul anului, pentru a atinge câștigul salarial pe care l-a avut un bărbat anul trecut”

  • 25 Februarie 2020 13:34
Alina Andronache, despre salariile femeilor | „O femeie a trebuit să lucreze 36 de zile suplimentar, de la începutul anului, pentru a atinge câștigul salarial pe care l-a avut un bărbat anul trecut”

În Republica Moldova există o mare diferență salarială între femei și bărbați. Cauzele sunt multiple și țin inclusiv de nivelul de educație și de numărul de ore lucrate, arată un studiu realizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în contextul Zilei Egalității Salariale, care este marcată anual pe data de 24 februarie.

Anul trecut, diferența salarială dintre bărbați și femei a fost de 14,4 %, ceea ce ar însemna în medie o pierdere financiară de peste 14 mii de lei pentru femei. În 2019, de altfel, a fost înregistrată și cea mai mare diferență de salariu anual pentru femei, din ultimii șase ani, spune analistul de politici publice în cadrul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Natalia Covrig.

„Aceasta înseamnă că o femeie salariată, în medie, a fost remunerată în anul 2019, cu 14 490 de lei mai puțin decât un bărbat în anul 2018. În anul 2018, au crescut și diferențele la pensiile pentru limita de vârstă între femei și bărbați. În 2019, avem și o diferență de pensii de 21,6 la sută. O femeie a primit în medie o pensie anuală cu 5038 de lei mai puțin decât un bărbat. Aceste inegalități cresc și mai mult atunci când vorbim despre orașe mari”, a spus Natalia Covrig.

Discrepanța salarială apare din cauza numărului de ore lucrate și a poziției ocupate în cadrul companiei. Pentru ca o femeie să aibă același salariu ca un bărbat, ea ar trebui să muncească 36 de zile în plus, susține experta în comunicare din cadrul CPD, Alina Andronache.

O femeie a trebuit să lucreze 36 de zile suplimentar, de la începutul anului, pentru a atinge câștigul salarial pe care l-a avut un bărbat anul trecut. La etapa beneficierii de pensie pentru limită de vârstă, anul trecut s-a înregistrat o disparitate de gen semnificativă – de 21,6%, în defavoarea femeilor”, a precizat Alina Andronache.

Autorii studiului, efectuat în baza datelor prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS), consideră că pentru a reduce inegalitatea salarială între femei și bărbați, este necesar să fie definit principiul de plată egală pentru muncă egală sau muncă de valoare egală. Totodată, este recomandă introducerea măsurilor de transparentizare a sistemului de salarizare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău