În 2016 vom continua să resimțim efectele recesiunii
-
17 Decembrie 2015 18:07
R. Moldova va continua și în 2016 să resimtă efectele recesiunii din acest an, în condițiile în care economia, bazată preponderent pe consum, și-a epuizat resursele, iar statul nu a întreprins nimic pentru a trece la un model economic mai eficient.
Sunt concluziile unei analize a situației economice din țară și perspectivele pentru 2016, lansată astăzi de Centrul Analitic Independent ”Expert Grup”. Autorii raportului au venit și cu un set de recomandări, pe care statul ar trebui să le întreprindă în regim de urgență pentru a depăși criza profundă pe care o traversează Republica Moldova, printre care relaxarea politicii monetare, fortificarea independenței BNM și elaborarea unei viziuni consolidate cu privire la securitatea economică, financiară și socială a țării.
Republica Moldova intră în noul an în mare parte nepregătită, cu un sector bancar slăbit, o încredere minimă a populației în bănci și moneda națională, un deficit bugetar care nu lasă mult spațiu de manevre și un nivel al rezervelor valutare aproape de minimul admisibil. Sunt concluziile studiului ”Analiza creșterii economice în Republica Moldova”, elaborat de Centrul analitic independent ”Expert Grup”.
Potrivit autorilor studiului, criza va perpetua și în 2016, chiar dacă experții anticipează o creștere moderată a economiei cu circa 2,9 puncte procentuale. Potrivit directorul executiv ”Expert-Grup”, Adrian Lupușor, această creștere va fi în continuare amenințată de menținerea restricțiilor comerciale rusești, recuperarea lentă a economiilor UE, absența unor politici comerciale bine coordonate, dar și deteriorarea climatului investițional.
Un alt aspect asupra căruia au atras atenția cei de la Expert-Grup este faptul că Republica Moldova și-a întărit imaginea negativă, pe care a căpătat-o în ultimul an, lucru ce va afecta relațiile cu instituțiile financiare internaționale.
Prognozele pentru anul 2016 sunt destul de pesimiste, mai subliniază experții. Acestea sunt determinate inclusiv de reducerea remitențelor, dar și de deficitul bugetar care va perpetua cel puțin în primul trimetru al anului viitor.
În actualele condiții, consideră directorului de program din cadrul ”Expert-Grup”, Ana Popa, este nevoie de un set de măsuri foarte energice de depășire a crizei.
Totodată, experții consideră că promovarea unor asemenea reforme va fi destul de dificilă din cauza lipsei unui Guvern cu împuterniciri depline, dar și absența unei majorități parlamentare clare care ar susține un eventual program de reforme.