Impozit pe avere pentru proprietarii bunurilor imobiliare de dimensiuni mari
-
09 Martie 2016 17:39
Persoanele fizice, proprietari ai bunurilor imobiliare, care au o suprafață mai mare de 120 de metri pătrați și valoarea estimată, apreciată de către organele cadastrale teritoriale ce depășește 1,5 milioane de lei, vor plăti un impozit pe avere. Prevederile se conțin în proiectul de modificarea și completare în actele legislative în vigoare, ce rezultă din politica…
Persoanele fizice, proprietari ai bunurilor imobiliare, care au o suprafață mai mare de 120 de metri pătrați și valoarea estimată, apreciată de către organele cadastrale teritoriale ce depășește 1,5 milioane de lei, vor plăti un impozit pe avere. Prevederile se conțin în proiectul de modificarea și completare în actele legislative în vigoare, ce rezultă din politica bugetar-fiscală și vamală pe 2016, definitivat de Ministerul Finanțelor, transmite IPN.
Ministrul finanțelor, Octavian Armașu, a declarat în cadrul ședinței de miercuri a Comisiei tripartite pentru negocieri colective, baza impozabilă a bunurilor imobiliare va constitui valoarea estimată a acestor bunuri, apreciată de către organele cadastrale teritoriale. În cazul în care bunul imobiliar este obiect al unui credit imobiliar (ipotecar) sau a unui contract de leasing financiar, obiect al impunerii va constitui diferența pozitivă formată între valoarea estimată a bunului imobiliar și suma rămasă până la stingerea totală a creditului sau contractului de leasing financiar.
Cota impozitului va fi de 0,8% și se va aplica asupra bazei impozabile. Calcularea impozitului pe avere și prezentarea avizelor de plată urmează să se efectueze de către oficiile fiscale teritoriale în termen de până la 30 noiembrie pentru situația existentă la 1 noiembrie a anului de gestiune (adică 2016).
Impozitul pe avere urmează a fi achitat la bugetul de stat în termen de până la 25 decembrie a anului de gestiune. În opinia ministrului finanțelor, introducerea acestui tip de impozit va contribui la ameliorarea echității fiscale, evitarea sustrageri de la impozitare a averilor dobândite, responsabilizarea fiscală.
Totodată, ministrul a precizat, că majoritatea contribuabililor nu vor achita acest impozit, fiindcă legislația prevede un minim neimpozabil a valorii bunului imobiliar deținut. Astfel, potrivit articolului 283 al Codului fiscal această valoarea a bunului imobiliar scutită de impozit constituie, de exemplu, la Chișinău 380 de mii de lei. La Bălți aceasta reprezintă 156 de mii de lei, la Anenii Noi – 53 de mii de lei, la Drochia – 84 de mii de lei, iar la Leova 35 de mii de lei. Potrivit lui, stabilirea impozitului pe avere se înscrie și în contextul identificării de noi resurse achitate la buget.