Impactul crizei din Transnistria asupra școlilor românești

  • 12 Ianuarie 2016 18:56
Impactul crizei din Transnistria asupra școlilor românești

Presiunile asupra școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului din partea așa-numitelor autorități de la Tiraspol s-au diminuat în ultima perioadă din cauza crizei din regiune, susțin directorii acestor instituții.

 Pe de altă parte, instabilitatea politică de la Chișinău, lipsa bugetului și devalorizarea continuă a leului sunt motive de îngrijorare pentru managerii școlilor românești din regiunea transnistreană.

Școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului sunt nevoite să plătească chiria lunară cu 30 la sută mai mult, din cauza devalorizării leul moldovenesc față de rubla transnistreană, susține directorul Liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev. Deoarece situația școlilor românești din regiunea transnistreană a fost mereu dependentă de evoluțiile politice de la Chișinău, actuala  criză creează motive de îngrijorare în rândul conducătorilor acestor instituții.

”Școlile românești din stânga Nistrului mereu au fost în contextul politicii din Republica Moldova. Când aveam probleme mari aici la Tiraspol aveam probleme și din partea Chișinăului, fiind la putere comuniștii, până în 2009.  Evident că ne pune în gardă situația politică actuală. Ce se va întâmpla mai departe, care va fi atitudinea conducerii Republicii Moldova față de aceste școli, instituții care, în special liceul ”Lucian Blaga” a avut o poziție bine determinată în privința limbii, literaturii și istoriei române”, a declarat Ion Iovcev pentru Radio Chișinău.

Potrivit directorului liceului din Tiraspol, presiunile din partea așa-numitelor autorități transnistrene s-au redus în ultima perioadă, acestea fiind puse fie pe seama evoluțiilor politice din regiune, fie pe seama faptului că la conducerea sovietului după alegerile recente, au venit  oameni de afaceri cu interese economice în occident.

Și directoarea Liceului ”Ștefan cel Mare” din Grigoriopol, Eleonora Cercavschi, este îngrijorată de modul în care situația politică și economică pe care o traversează Republica Moldova, se va răsfrânge asupra școlilor românești din Transnistria.

”Intrăm într-un an financiar fără buget, cu siguranță că ne afectează. Ne întrebăm cum vom putea achita salariile la profesori, cum vom achita mâncarea pentru elevi, transportul acestora la școală”, a declarat Eleonora Cercavschi.

În cele 8 școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană învață aproximativ 1500 de elevi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău