Îmbunătățirea accesului populației la utilitățile publice, digitalizarea sistemelor de transport, investiții în infrastructurile rutieră, principii de bază ale Strategiei de Mobilitate pentru anii 2023 – 2030

  • 16 Martie 2023 11:56
Îmbunătățirea accesului populației la utilitățile publice, digitalizarea sistemelor de transport, investiții în infrastructurile rutieră, principii de bază ale Strategiei de Mobilitate pentru anii 2023 – 2030

Îmbunătățirea accesului populației la utilitățile publice, digitalizarea sistemelor de transport, investiții în infrastructurile rutieră, navală și feroviară corespunzătoare normelor europene. Acestea sunt principiile de bază ale Strategiei de Mobilitate pentru anii 2023 – 2030, prezentate astăzi într-o conferință de presă ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, transmite Radio Chișinău.

Schimbarea spre bine a cadrului normativ al siguranței rutiere este o prioritate pe agenda Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Pentru anul în curs a fost asigurat un buget de peste 600 milioane de euro pentru finalizarea a 300 km de tronsoane de drum, a declarat ministra Lilia Dabija:

„Pentru infrastructura rutieră avem deja negociate și semnate bani peste 600 milioane de euro, bani ce vor fi alocați pentru reabilitarea și infrastructura din țară, negociem și cu Banca Mondială pentru alte 120 milioane pentru îmbunătățirea și reabilitarea drumurilor locale. Menționez că strategia de mobilitate va asigura alinierea politicii naționale în domeniul transporturilor la obiectivele strategiei de mobilitate și inteligență a Comisiei Europene”, a spus Dabija.

O atenție sporită se va acorda și transportului ecologic, incluziunii persoanelor cu deficiențe locomotorii și conectării drumurilor locale la cele naționale, a spus ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija:

„Această Strategie va ține cont de angajamentele Rep. Moldova în contextul cererii de aderare la UE, decizie pe care ne-am asumat-o de a avansa pe calea Uniunii Europene. Până la finele acestui an vom avea un document închegat, un document acre va reflecta cele mai bune poziții, și în baza căruia vom realiza cele mai importante deziderate de țară: îmbunătățirea condițiilor de trai, accesul persoanelor la drumuri sigure, interoperabile, dar mai ales construite la timp și conform standardelor europene”, a menționat ministra.

Potrivit autorităților, mijloacele financiare necesare pentru implementarea Strategiei de Mobilitate vor fi alocate din bugetul public, dar și din surse financiare externe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău