Iluziile lui Pavel Filip (Revista presei)

  • 21 Septembrie 2016 17:26
Iluziile lui Pavel Filip (Revista presei)

Revista presei din 21 septembrie 2016

Nicolae Negru scrie în Ziarul Național despre Iluziile lui Pavel Filip. Doar întâlnirea bilaterală cu Putin mai poate justifica întrucât va prezența premierului Filip la summit, consideră autorul. Declarațiile președintelui rus de după summit sunt folositoare mai cu seamă pentru cei care mai păstraseră niște iluzii provocate de vizita de astă-vară la Chișinău a vicepremierului rus Dmitri Rogozin privitor la posibilitatea ridicării interdicției de acces a vinurilor, fructelor, legumelor și conservelor moldovenești pe piața Rusiei. Moscova nu va renunța la embargou, decât după ce Chișinăul și Bruxelles-ul vor accepta să se așeze cu ea la masa negocierilor pentru a revizui acordul privind comerțul liber, aprofundat și cuprinzător între UE și Republica Moldova, a lăsat să se înțeleagă Putin.  Pentru președintele belarus Aleksandr Lukașenko, acordul de liber schimb din cadrul CSI este compatibil cu Acodrul de liber schimb pe care l-a semnat Republica Moldova cu UE. Spre deosebire de Putin, el l-a îndemnat pe Pavel Filip să profite de accesul la ambele spații comerciale. Nici celelate state CSI nu par deranjate de faptul că Republica Moldova a semnat Acordul de asociere cu UE. Numai Rusia nu se poate împăca cu aceasta. De altfel, ”Planul de măsuri” la care se referă premierul nostru pare să fie aceeași „foiae de parcurs” adusă de Rogozin la începutul lunei iulie. Aceeași Mărie, cu altă pălărie. Aceeași Rusie, care nu mai scrâșnește din dinți, fiindcă are alte planuri.
Primiți Republica Moldova și Ucraina în UE!, îndeamnă Iulian Chifu în editorialul său de pe portalul deschide.md. Europenii pot face acest efort care este mai puțin costisitor decât își asumă deja UE ca și costuri, susținând sancțiunile în raport cu Rusia sau susținând financiar – și prin consultanță în reforme – Kievul. În plus, un procent de unu la sută din fondurile europene ale statelor membre ar însemna 30 de miliarde de euro, care ar putea susține Ucraina: nici 10% din banii băgați în salvarea Greciei de la prăbușire (iar nota de plată în acest caz nu este încă încheiată).

Ziarele de astăzi mai scriu despre  cei 15 judecători și 3 executori judecătorești au fost reținuți. Ziarul de Gardă scrie că Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție susține că 15 judecători, inclusiv care activează sau au activat în instanțele de judecată din Chișinău, dar și 3 executori judecătorești au fost reținuți într-un dosar penal care vizează spălarea a 20 de miliarde de USD prin intermediul instanțelor de judecată din Republica Moldova.

Justiția mascaților. Filat a fost ferit de ochii presei la Curtea de Apel, mai scrie Ziarul de Gardă.  În așa condiții s-a desfășurat prima ședință de judecată pe cazul Vlad Filat la Curtea de Apel Chișinău. După condamnarea acestuia, ședința a fost amânată pentru data de 27 septembrie, pentru că nu s-au prezentat toți cei șase apelanți. La ședință au fost prezenți și unii membri ai PLDM, care anunță că l-au susținut pe fostul lor lider de partid.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău