Ilie Rotaru recomandă modificarea articolelor din Constituție ce vizează Procuratura

  • 02 Septembrie 2019 13:10
Ilie Rotaru recomandă modificarea articolelor din Constituție ce vizează Procuratura

Avocatul Ilie Rotaru recomandă politicienilor să înainteze și să voteze un proiect de modificare a articolelor 124 și 125 din Constituție, cu privire la Procuratură și procurori. Potrivit lui, cele două articole sunt „baze juridice ale uzurpării puterii în stat”.

Într-o conferință de presă la IPN, avocatul a declarat că articolul 124 („Atribuțiile și structura” Procuraturii) a fost copiat din Constituția României. „Doar că acolo procurorii activează sub conducerea ministrului justiției”, a precizat Ilie Rotaru.

„În Moldova puterea este legislativă, executivă și judecătorească. De procurori nu e niciun cuvânt. Sunt (puteri) separate și colaborează. În constituția României, statul se organizează potrivit principiilor separației și echilibrului puterilor”, a mai spus avocatul.

Potrivit lui Ilie Rotaru, „independența justiției” este o expresie vehiculată în spațiul public, dar nu există un termen în acest sens prevăzut în legea supremă. De asemenea, nu este oferită o explicație clară a ceea ce este corupția, afirmă Ilie Rotaru.

Avocatul și-a reiterat intenția de a candida independent la alegerile parlamentare noi din 20 octombrie, în circumscripția nr. 50 la vest de Republica Moldova. În acest sens, a fost înregistrat grupul său de inițiativă și este în derulare procesul de colectare a semnăturilor. Ilie Rotaru a mai spus că a depus plângere la CEC, acuzând discriminare, în contextul în care candidații bărbați trebuie să strângă cel puțin 500 de semnături de la susținători, față de 250 de semnături cât trebuie să prezinte candidatele femei.

La un alt subiect, Ilie Rotaru a menționat că, la începutul lunii iulie, a primit, la fel ca și Guvernul și alți pârâți, înștiințare de la CEDO că pot negocia împăcarea pe chestiunea privind acțiunile de la societatea comercială „Gemenii”, până pe 13 septembrie. Avocatul spune că, timp de două luni, nu are nici o reacție de la agentul guvernamental.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău