Ilia Iașin: Pista islamistă urmărită de anchetatori „răspunde ordinului Kremlinului”

  • 09 Martie 2015 17:50
 Ilia Iașin: Pista islamistă urmărită de anchetatori „răspunde ordinului Kremlinului”

Sugestia că Boris Nemțov a fost ucis de islamiști ceceni, pistă favorizată de poliție în ancheta asupra asasinatului, este „absurdă” și „răspunde unui ordin al Kremlinului”, a declarat luni, 9 martie, un prieten și aliat apropiat al opozantului rus.

„Boris Nemțov nu era islamofob și nu a făcut niciodată afirmații negative despre islam”, a adăugat Iașin, prieten al lui Nemțov și cofondator împreună cu acesta al mișcării de opoziție Solidarnost, informează Agerpres.

Ipoteza unui asasinat ca răspuns la sprijinului arătat de Nemțov pentru revista franceză de satiră Charlie Hebdo este tot mai puternic luată în considerare de către anchetatori după arestarea, duminică, a cinci suspecți originari din Cecenia și Ingușetia, două republici musulmane din Rusia.

Unul dintre suspecți, Zaur Dadaev, a recunoscut că a participat la uciderea lui Nemțov. Și, chiar dacă Dadaev nu a explicat motivele acestui act, liderul cecen Ramzan Kadîrov a explicat duminică pe contul său de Instagram că acesta este „un musulman devotat” care „a fost șocat de caricaturile din Charlie Hebdo”, săptămânalul de satiră francez ai cărui jurnaliști au fost atacați în ianuarie la Paris.

Însă, în opinia lui Ilia Iașin, „numeroase personalități au vorbit mult mai dur față de islam” decât Boris Nemțov după aceste atentate. „Cele mai mari temeri ale noastre devin realitate: executantul a fost arestat, însă cei care au comandat (asasinatul) rămân în libertate. Pista islamistă este absurdă și răspunde unui ordin politic al Kremlinului”, a adăugat el.

Zaur Dadaev, arestat în Ingușetia, republică ce se învecinează cu Cecenia, a servit 10 ani în forțele speciale cecene, potrivit agenției ruse TASS. Alți patru suspecți au fost inculpați în cazul uciderii lui Boris Nemțov, 55 de ani, împușcat mortal în apropiere de Kremlin în seara zilei de 27 februarie, dar au negat orice implicare.

Dadaev a fost decorat în 2010 de către ministrul rus de interne de la acel moment, iar liderul cecen Ramzan Kadîrov, decorat luni de președintele Vladimir Putin, a salutat în Zaur Dadaev „un adevărat patriot rus” și „unul dintre cei mai curajoși și merituoși soldați ai regimentului său”.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău