Ilan Șor călătorește fără probleme la Moscova unde se întâlnește cu oficialii ruși, în timp ce Interpol Moldova solicită Rusiei să-l aresteze (Revista presei)

  • 08 Februarie 2024 08:32
Ilan Șor călătorește fără probleme la Moscova unde se întâlnește cu oficialii ruși, în timp ce Interpol Moldova solicită Rusiei să-l aresteze (Revista presei)

Condamnat la 15 ani de închisoare și anunțat în căutare internațională, Ilan Șor călătorește fără probleme la Moscova. Biroul Interpol Moldova va solicita extrădarea fugarului – titrează Ziarul Național.

Fostul deputat fugar Ilan Șor a părăsit Israelul și se află la Moscova, unde a avut o întrevedere cu președintele Comitetului Dumei de Stat a Rusiei pentru afaceri CSI, scrie Ziarul de Gardă. Potrivit unei postări publicate pe pagina lui Ilan Șor în seara zilei de miercuri, acesta într-adevăr a părăsit Israelul pentru a pleca la Moscova, unde a avut o întâlnire cu președintele Comitetului Dumei de Stat a Rusiei pentru afaceri CSI, Leonid Calașnicov. El a scris într-un mesaj că și-au „exprimat reciproc opiniile referitor la problema principală pentru Moldova — cine sunt prietenii și cine sunt dușmanii” și că a „rezumat planul nostru principal, potrivit căruia singura cale de salvare a Moldovei este apropierea de partenerii reali: Rusia, Uniunea Eurasiatică și CSI. Iar parcursul european este o cale spre sărăcie, război și pierderea statalității. Ceea ce, de fapt, se întâmplă sub ochii noștri de mai bine de doi ani”, a scris Șor pe Facebook, citat de Ziarul de Gardă.

Interpol Moldova solicită Rusiei să-l aresteze pe Ilan Șor, relatează Jurnal.md. Interpol Moldova a trimis în aseară către oficiul central Interpol, de la Lyon, informarea că fugarul condamnat Ilan Șor e în Federația Rusă. De asemenea, a fost transmisă o cerere către Interpol Rusia de a-l aresta imediat pe Șor, în conformitate cu statutul de membru al Organizației. Sunt informații confirmate de Biroul Interpol Moldova, potrivit jurnalistului Alex Cozer. În condițiile în care Șor nu este cetățean rus, Moscova este obligată de regulamentele Interpol să-l aresteze pe fugar.     „Acum, singura soluție e ca Putin să-i dea cetățenie pentru a-l ține acolo în libertate. Sau pur și simplu să încalce grotesc regulamentele”, a comentat jurnalistul Alex Cozer. În aprilie 2023, fugarul Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de pușcărie cu executare. Prin decizia Curții de Apel Chișinău, Ilan Șor a fost găsit vinovat de escrocherie și de spălare de bani. Sentința este una definitivă și executorie, amintește Jurnal.md.

Portalul Anticorupție.md denunță o „Manipulare” a Nordgaz Furnizare SRL, firma asociată lui Șor. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a acuzat miercuri Nordgaz Furnizare SRL, companie asociată oligarhului fugar Ilan Șor, de manipulare și falsuri după ce compania a reușit să obțină în instanță anularea suspendării licenței. Agenția subliniază că Nordgaz Furnizare SRL a beneficiat, în perioada suspendării licenței, de suportul regulamentar pentru a remedia încălcările depistate. Pe 22 decembrie 2023, ANRE a suspendat licența Nordgaz Furnizare SRL pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale pe motiv că întreprinderea a admis încălcarea cadrului normativ de reglementare a activității pe piața angro a gazelor naturale. Pe 4 ianuarie 2024, Judecătoria Bălț a confirmat legalitatea hotărârii ANRE din 22 decembrie 2023. Ulterior, Nordgaz Furnizare SRL a remediat încălcările și s-a adresat instanței de judecată conform procedurii stabilite de lege. Pe 5 februarie, Judecătoria Bălți, admite cererea SRL Nordgaz Furnizare cu privire la anularea suspendării licenței SRL Nordgaz Furnizare. După această decizie, directorul Nordgaz Furnizare, Alexandr Grosu, a acuzat ANRE că împiedică intrarea noilor furnizori pe piața gazelor.

Guvernul descurajează orice tentativă a fermierilor din raionul Dubăsari de a discuta direct cu administrația separatistă de la Tiraspol, care îi amenință cu noi „taxe vamale”, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, într-un interviu pentru Europa Liberă. Oleg Serebrian a spus că această problemă trebuie abordată numai la negocieri purtate cu Tiraspolul de autoritățile de la Chișinău. Ca „soluție provizorie”, guvernul le-a propus deja compensații agenților economici ale căror lanuri se află pe teritoriul controlat de forțele transnistrene și care s-au pomenit în centrul unei noi dispute peste Nistru. O estimare preliminară arată că pierderile fermierilor se pot ridica la 7-8 milioane de lei. Autoritățile transnistrene nerecunoscute au spus că introduc taxe pentru recolta de pe aceste terenuri de circa 6000 de hectare amplasate la est de traseul Camenca – Tiraspol, iar taxele vor fi percepute când recolta va fi adusă peste traseu, către Chișinău. Este replica Tiraspolului după intrarea în vigoare a noului a noului Cod Vamal al R. Moldova, care obligă în premieră agenții economici din stânga Nistrului să plătească taxe în bugetul de stat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău