Igor Munteanu | Viața politică din RM arată astăzi ca o casă vraiște, delapidată și pe alocuri arsă și murdărită de cei care au intrat în ea prin efracție (Revista presei)

  • 07 Noiembrie 2018 11:12
Igor Munteanu | Viața politică din RM arată astăzi ca o casă vraiște, delapidată și pe alocuri arsă și murdărită de cei care au intrat în ea prin efracție (Revista presei)

Reforma salarizării în sistemul bugetar și atitudinea negativă față de magistrați sunt principalele motive care i-au determinat pe cei cinci judecători de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) să plece din sistem.

Declarația a fost făcută de magistrata Iulia Sîrcu pentru portalul Anticoruptie.md. „Nimeni nu ține cont de volumul de lucru pe care îl are un judecător, de atmosfera stresantă. Ce fel de justiție poate să facă un judecător desculț și flămând?”, a declarat magistrata. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a admis marți, 6 noiembrie, cererile de demisie a mai multor magistrați și tot ieri a avizat negativ proiectul legii salarizării în sistemul bugetar din cauza că salariul unui magistrat va fi mai mic la sfârșit de an cu circa 1.600 - 1.700 de lei. Portalul Anticorupție menționează că judecădorii de la CSM, care au vechime în muncă de peste 16 ani, ridică un salariu de peste 30.000 de lei.

Aceeași publicație scrie astăzi despre achizițiile judecătorilor din Moldova – „Au cumpărat într-un an cât alții în șapte – titrează Anticorupție.md.  „Terenuri, case de lux şi apartamente în zone de elită, maşini de zeci de mii de euro, proprietăţi pentru care majoritatea moldovenilor trebuie să economisească ani la rând, au intrat, în 2017, în posesia mai multor judecători, relevă o investigație a portalului Anticorupție.md. În timp ce unii le-au obţinut prin moştenire de la rude şi părinţi sau au luat credite ca să le cumpere, alţii pretind că le-au procurat din salariu. Unii dintre magistrați au avut câştiguri mult sub valoarea achiziţiilor pe care le-au făcut pe parcursul anului trecut”.

Sărăcirea și dezinformarea populației până la nivelul în care orice os electoral îți poate asigura votul și chiar loialitatea unui cetățean reprezintă fundamentul funcționării unei dictaturi oligarhice, atenționează Cotidianul, comentând acțiunile electorale ale politicienilor din R. Moldova. Contrastul dintre cele două fețe ale Republicii Moldova anului 2018 este unul izbitor. În timp ce peste 70% din populație trăiește în sărăcie, 2-3% de indivizi se lăfăie într-un lux incredibil. Puțini dintre cei ce fac parte din a doua categorie și-ar putea justifica în vreun fel averile. În special cei care se află în politică și toată viața lor au activat în funcții publice”, denunță Cotidianul.

Viața politică din RM arată astăzi ca o casă vraiște, delapidată și pe alocuri arsă și murdărită de cei care au intrat în ea prin efracție, spune fostul ambasador Igor Munteanu într-un interviu pentru portalul Tribuna.md. Nu este doar o datorie civică, dar și o nevoie existențială de a face ordine în această casă comună care se numește RM și asta-i motivul pentru care, spune expertul, voi face și politică”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chişinău
19 °C
cer senin
Umiditate:34 %
Vint:5,7 m/s
Fri
13 °C
Sat
15 °C
Sun
13 °C
Mon
14 °C
Tue
13 °C

Curs oficial BNM 25 Aprilie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0327 -0.0996
USD 17.8712 -0.0202
RON 4.2128 -0.0149
UAH 0.6724 0.0026
RUB 0.2790 -0.0019
Arhivă Radio Chișinău