Igor Munteanu | "Să detești cetățenii RM care-și doresc reunirea cu România pe motivele unui moldovenism primitiv de tip ”pro-Moldova” așează liderii PD pe aceiași falangă a grupărilor pro-Kremlin" (Revista presei)

  • 22 Octombrie 2018 09:45
Igor Munteanu |

Revista presei - 22 octombrie 2018

Cine sunt oamenii veniți la Adunarea Partidului Democrat: „Am pensie de 600 de lei, dar o să ne facă pensie mai bună”, titrează Ziarul de Gardă. În timp ce unele persoane au declarat că au fost aduși organizat, alții au afirmat că s-au prezentat din propria inițiativă și cu speranța că vor primi pensii sau salarii mai mari.

Ziarul de Gardă relatează că „zeci de autobuze au ajuns în centrul capitalei pentru Adunarea Partidului Democrat. Deși democrații neagă că ar fi adus oamenii organizat la evenimentul planificat de ei, sunt persoane care afirmă că li s-a spus că „trebuie să vină”, altfel riscă să piardă locul de muncă, scrie publicația.

Totodată, ZDG publicația denunță faptul că unor reporteri nu li s-a permis să relateze de la eveniment.

Portalul Tribuna reține discursul președintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, în cadrul Adunării Naționale a PD, care a vorbit despre cea de-a 4-a direcție a Republicii Moldova. ”Este vorba de calea Pro-Moldova, calea care duce spre moldoveni”, a declarat Plahotniuc. În același timp, el a vorbit despre o nouă reformă, subliniind că acest concept Pro-Moldova va reprezenta „doctrina de stat, va fi doctrina națională”.

A patra cale. Și ultima”, este titlul unui editorial semnat de expertul Igor Munteanu pe Cotidianul.md. „Este prima dată când liderii PD anunță direct și apăsat că se opun direcției pro-UE, numind-o printre celelalte 2 direcții prin care politicienii au ademenit în ultimii 27 de ani cetățenii Republicii Moldova și pe care, se subînțelege, actualul partid de guvernare o contrazice, opunându-i o ”a patra cale”. Direcția politică luată în acest moment de PD spre o ”doctrină Pro-Moldova” anulează și face ridicole ”lacrimile de crocodil” ale emisarilor săi cu privire la ”trădarea partidelor pro-europene” în cazul eschivării lor de la decizia de legiferare a cursului european în formula unor prevederi constituționale. Să renegi dreptul cetățenilor RM de a-și dori aderarea la UE este un accident vascular pentru oricine mai votează cu PD. Să detești cetățenii RM care-și doresc reunirea cu România pe motivele unui moldovenism primitiv de tip ”pro-Moldova” așează liderii PD pe aceiași falangă a grupărilor pro-Kremlin, alături de Dodon și lăturașii săi transnistreni. Și mai grav e să citești eronat mesajele partenerilor externi pentru că motivul pentru care PD renunță la nivel de discurs și de curs strategic la Uniunea Europeană este strict politic, ”strugurii sunt foarte acri” când condiționările stricte ale UE nu sunt îndeplinite, hoții de bănci nu sunt prinși, corupția rămâne rampantă, iar propaganda pare să-i afecteze mai ales pe cei care o produc, ca explozie radioactivă.

În opinia editorialistului Nicolae Negru de la Ziarul Național, „Eșecul de joi, când nu s-a adunat numărul necesar de voturi pentru includerea sintagmei „integarea europeană” în Constituția Republicii Moldova este plata PD pentru resentimentele pe care le-a provocat foștilor săi aliați PLDM și PL”. Totodată, scrie autorul, „Nu are rost să speculăm dacă liderul PD a fost sincer, a dorit cu adevărat ca în preambulul Constituției să fie fixat dezideratul respectiv. Contează rezultatul. Contează că la noi prevalează politica resentimentelor, a urii. Și mâine, poimâine, după alegerile parlamentare, ura ne poate duce într-un nou impas, în imposibilitatea de a forma un guvern proeuropean, atenționează publicistul. Plahotniuc trebuie să-și dea seama că problema nu e în faptul că Ghimpu și Deliu au pus condiții, ci în faptul că el nu îi respectă. Dacă a hotărât să devină politician, liderul PD trebuie să se comporte ca un politician, adică să practice arta posibilului, a dialogului, nu a dictatului sau șantajului. Republica Moldova nu trebuie transformată într-o oarecare companie din holdingul său”, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național.

 „PDM, la un pas de a face greșeala ce-i poate deveni fatală” titrează portalul Tribuna, referindu-se la intenția de a organiza un referendum consultativ privind introducerea în Constituție a obiectivului de integrare europeană, după ce a eșuat tentativa de modificare a Legii Supreme în Parlament. Potrivit publicației, „dacă acest referendum va avea loc în ziua alegerilor, el va influența decisiv scrutinul, deoarece acesta va fi unul dominat sută la sută de factorul geopolitic. Alegătorii din Moldova vor merge la urne pentru a face o alegere geopolitică – Vest sau Est. Astfel, vom obține o nouă polarizare, la un pol fiind opoziția pro-europeană, care e mult mai credibilă decât PDM în ochii electoratului pro-european, iar la celălalt – socialiștii. Electoratul ambelor tabere se va mobiliza la maxim, iar în prim plan va ieși așa-numitul principiu al votului util. Cel mau probabil, PD nu se va regăsi în noua polarizare politică, iar șansele sale se vor reduce dramatic”, scrie Tribuna.

Aceeași publicație revine la reforma sistemului electoral. ”O analiză mai profundă ar demonstra că circumscripțiile electorale, așa cum sunt, contravin legislației în vigoare, titrează publicația. Circumscripțiile uninominale au fost create în mod arbitrar, fără a ține seama de un element fundamental – organizarea administrativ-teritorială, care este, de fapt, piatra de temelie a vieții cotidiene politice, sociale și economice, susține autorul. Comisia Națională a împărțit, fără nici un criteriu logic, politic și social, teritoriul țării în 48 de circumscripții... Astfel, am putea să ne trezim într-o zi cu un parlament ales nelegitim”, atenționează Tribuna.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău