Igor Munteanu: Concesionarea Întreprinderii de Stat “Gările și Stațiile Auto” s-a făcut cu grave încălcări de procedură în folosul unui anumit grup. Care este acesta?

  • 25 Octombrie 2019 13:19
Igor Munteanu: Concesionarea Întreprinderii de Stat “Gările și Stațiile Auto” s-a făcut cu grave încălcări de procedură în folosul unui anumit grup. Care este acesta?

Concesionarea Întreprinderii de Stat “Gările și Stațiile Auto” s-a făcut cu grave încălcări de procedură în folosul unui anumit grup. La această concluzia au ajuns membrii comisiei de anchetă care susțin că neconformitățile constatate reprezintă temei de reziliere contractului de parteneriat public privat.

Potrivit președintelui comisiei de anchetă privind analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice în perioada anilor 2013-2019, Igor Munteanu, concursul pentru selectarea partenerului privat a fost din start viciat. Guvernul, printr-o solicitare abuzivă a restricționat participarea la concurs a agenților economici. Participanții trebuiau să dovedească un flux de numerar operațional de aproape 400 de milioane de lei, suma totală a investițiilor fiind de 200 de milioane de lei, fapt care a restricționat numărul de participanți la concurs, susține Igor Munteanu.

„Toate cele trei condiții pe care le stabilește Guvernul, prin APP și Ministerul Economiei sunt restrictive și abuzive în opinia comisiei de anchetă, iar stabilirea plății de 100 de mii de lei pentru eliberarea documentelor de concurs este, în general, ilegală”, a spus Igor Munteanu.

Concursul de selectare a Parteneriatului Public Privat a fost câștigat, printr-o singură ofertă de o asociație compusă din SRL “Gările Auto Moderne” – o firmă înregistrată cu două zi înainte de a depune oferta, întreprinderea “Exfactor” SRL – companie notorie în domeniul construcțiilor și un cetățean american. După un an de la semnarea contractului, unul din cei mai importanți membri ai asociației se retrage. Acest lucru trezește nedumerire, spune Igor Munteanu.

„Există același model ca și în cazul “Air Moldova”. Apare o companie mare. În cazul “Air Moldova” a fost “Blue Air” care ia fața. Aparent are toate criteriile de participare, dar după aceasta dispare. Și în cazul „Gările și Stațiile Auto” Exfactor-ul este cel care întrunește capacitatea financiară, ca în 2019 Exfactor să se retragă. Acest fapt trezește nedumeriri mai ales că Exfactor avea legături de afaceri cu cetățeanul fugar, Ilan Șor”, a spus Igor Munteanu.

Potrivit lui Munteanu, după plecarea unuia dintre cei mai importanți asociați, au fost majorate o serie de tarife pentru transportatori și pasageri, iar investițiile planificate pentru acest an, de 35 de milioane de lei, nu au fost făcute nici în jumătate, neconformități care reprezintă  un temei suficient pentru rezilierea contractului.

Cifra de afaceri a stațiilor și gărilor auto este de 50 de milioane de lei anual, iar rulajul pe conturi este de aproximativ 400 de milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău