Igor Munteanu: „Neutralitatea Republicii Moldova este rezultatul unui viol geopolitic” (Revista presei)

  • 23 Mai 2022 09:32
Igor Munteanu: „Neutralitatea Republicii Moldova este rezultatul unui viol geopolitic” (Revista presei)

Revista presei - 23 mai 2022.

Gazeta de Chișinău revine la problema securității: „Neutralitatea Republicii Moldova este rezultatul unui viol geopolitic” – de această părere Igor Munteanu, care a explicat că neutralitatea autodeclarată de Republica Moldova în 1994 a fost o formă de legitimare a unor cedări strategice din partea Chișinăului, fără a i se oferi nimic în schimb. Potrivit expertului, aceste cedări au fost nocive pentru interesul național și au împiedicat dezvoltarea normală și armonioasă a cetățenilor spre libertate și bunăstare. „O pace strâmbă ca o otravă lentă. Aceste cedări au făcut parte din modelul de «finlandizare» aplicat de Rusia în R. Moldova. Multe dintre elementele acestui model mai sunt prezente și astăzi în discursul actualei guvernări, fie sub tema «neutralității», fie a «lipsei de alternative în sistemul energetic», ori prin referințele la vetustul format «5+2», care justifică în consecință complicități, tolerează status-quo imoral și respinge alternativele. Ieșirea din impas este legată, în aceste condiții, numai de cursul spre obținerea suveranității prin garanții de securitate în NATO și aderarea politică la Uniunea Europeană, fără abateri și prejudecăți fals-pacifiste”, a subliniat Igor Munteanu, pentru Gazeta de Chișinău. În același context, diplomatul și istoricului Mihai Gribincea, a comentat că „pentru conducerea de la Chișinău, clauza neutralității din Constituție este «nisipul» în care-și ascund capul, ignorând amenințările la adresa Moldovei. Sper că după aderarea Suediei și Finlandei la NATO în timpul apropiat, să se schimbe și la Chișinău abordările despre neutralitate și NATO”, a mai adăugat Mihai Gribincea. „Ceea ce părea atunci o «găselniță» constituțională s-a dovedit a fi ulterior o cursă, în care ne-am băgat, în aparență, benevol, deși nu exclud că am fost «ajutați» de agenții de influență ai Moscovei”, susține și comentatorul politic Nicolae Negru, în Gazeta de Chișinău.

Și fostul ambasador moldovean la ONU Vlad Lupan e de părere că neutralitatea Republicii Moldova, așa cum a fost concepută ea în 1994, chiar dacă au existat anumite condiții dificile, nu a dus la rezultatul scontat, nu au fost retrase trupele ruse, în al doilea rând, R Moldova nu și-a asigurat neutralitatea printr-o armată care să fie capabilă să respingă un atac potențial, scrie Europa Liberă. El sugerează că acest atac potențial nu poate veni acum, dar acum o lună au fost momente destul de dificile, însă pentru neutralitate nu există garanții din partea altor actori, iar dacă ar exista, nu se poate vorbi despre o certitudine. Pentru că Ucraina a avut garanții prin Memorandumul de la Budapesta din 1994 și oricum a fost atacată. Cu alte cuvinte, R Moldova nu are o neutralitate care să-i garanteze siguranța Republicii statului, spune expertul la Europa Liberă.

Într-un editorial pentru Deschide, scriitorul Vitalie Vovc atenționează că „Ceea ce ar trebui să înțeleagă toată suflarea omenească, în special cea înzestrată cu ceva putere decizională din Republica Moldova (deși această afirmație e valabilă pentru toată omenirea), e că nu mai există spațiu de manevră. În istorie se mai întâmplă: există momente în care realitatea te obligă să alegi între alb și negru. Între viață și moarte. Între ființă și neființă. Suntem astăzi în situația în care nu mai există posibilitate de alegere, de tergiversare ori arbitrare. Zarurile au fost aruncate pe 24 februarie. Ori e laie, ori bălaie. Atât, punctează autorul.

Moldova.org scrie despre „Epopeea scumpirii uleiului. La ce preț ar putea fi cumpărat în următoarele luni?” – titrează publicația. Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a introdus uleiul vegetal dezodorizat pe lista produselor social importante. Altfel spus, prețul pe raft al uleiului filtrat va avea un adaos comercial de maxim 20%. Această decizie vine ca urmare a creșterii cu 25%, la începutul lunii mai, a prețului uleiului vegetal. Scumpirea până la 48-50 de lei pentru o sticlă a trezit nemulțumirea populației. Consiliul Concurenței a primit solicitări de a investiga această situație. La rândul său, instituția a asigurat că, în cazul în care vor fi stabilite semne de încălcare a legislației în domeniul concurenței, va iniția o investigație. Între timp, grupul de companii Trans-Oil, cel mai mare producător de ulei de floarea soarelui din Moldova, susține că nu a mărit prețul la ulei și că majorările au să fie aplicate în a treia decadă a lunii mai. Citiți pe Moldova.org cum au evoluat evenimentele și cum va influența decizia CSE prețul la uleiul vegetal și care ar putea fi totuși prețul acestuia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău