Igor Grosu, la prima ședință a sesiunii parlamentare de primăvară: Alinierea legislației naționale la cea europeană, precum și reforma justiției rămân obiective prioritare

  • 01 Februarie 13:20
Igor Grosu, la prima ședință a sesiunii parlamentare de primăvară: Alinierea legislației naționale la cea europeană, precum și reforma justiției rămân obiective prioritare

Deputații s-au întrunit astăzi în prima ședință plenară din sesiunea de primăvară. Președintele Parlamentului a evidențiat prioritățile legislative, referindu-se la domenii precum justiția, economia, politica externă, dar și securitatea. „Grupările criminale nu ne vor lăsa în pace nici în 2024”, a precizat Igor Grosu, în contextul alegerilor prezidențiale din toamnă. Pe de altă parte, opoziția a cerut astăzi audierea mai multor funcționari și demnitari, printre care cea a premierului Dorin Recean. Toate propunerile însă nu au întrunit numărul necesar de voturi, transmite Radio Chișinău.

Prima ședință a sesiunii parlamentare de primăvară a început cu discursul președintelui Legislativului, care a enumerat prioritățile de pe agendă. Alinierea legislației naționale la cea europeană, precum și reforma justiției rămân obiective prioritare, potrivit lui Igor Grosu.

„Încă multe avem de făcut. Vor continua procesul de evaluare a judecătorilor și procurorilor. Trebuie să ducem la bun sfârșit și evaluarea candidaților la CSM, CSJ, Curtea de Apel și lucrul acesta ne va ajuta să curățim sistemul de cei care sunt compromiși și nu-și doresc un stat de drept”, a declarat Igor Grosu.

Tot pe domeniul justiției, deputații urmează să facă mai multe modificări la Codul Penal ce vizează evaziunea fiscală și spălarea banilor, precum și înăsprirea pedepselor pentru alertele false și infracțiunile cibernetice. Igor Grosu:

„Pe domeniul securitate. Rămâne un domeniu foarte important și foarte sensibil. Nu ne facem iluzii. Nici în 2024 grupările criminale organizate împreună cu Federația Rusă nu ne vor lăsa în pace. Este un an electoral, iar în anul electoral bandiții sunt mai activi. De aceea, maximă mobilizare și dedicare, consolidarea capacităților și oferirea de instrumente instituțiilor care sunt în prima linie și asigură ordinea publică”.

Din partea opoziției nu au existat discursuri cu privire la agenda parlamentară pentru această sesiune. În schimb, deputații din opoziție au formulat critici la adresa mai multor funcționari, miniștri, precum și a premierului, cerând audierea în plen a acestora. Toate propunerile, însă, nu au întrunit numărul necesar de voturi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău