Igor Grosu, la Conferința Europeană a Președinților de Parlament: „Decizia de deschidere a negocierilor ar încuraja cetățenii Republicii Moldova”

  • 29 Septembrie 2023 09:41
Igor Grosu, la Conferința Europeană a Președinților de Parlament: „Decizia de deschidere a negocierilor ar încuraja cetățenii Republicii Moldova”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a vorbit în cadrul Conferinței Europene a Președinților de Parlament din statele membre ale Consiliului Europei despre impactul asupra țării noastre a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, transmite Serviciul de presă al legislativului.

Șeful legislativului a menționat că Republica Moldova s-a confruntat cu amenințări hibride și amenințări la adresa securității, suplimentar fluxurilor de refugiați, perturbării relațiilor comerciale și a furnizării energiei, consecințelor socio-economice ale războiului. Cu toate acestea, Moldova a menținut pacea în țară și a continuat reformele pentru a crește gradul de reziliență a țării și a consolida capacitățile de apărare. 

Rusia a folosit și, mai mult ca probabil, va continua să folosească Moldova ca teren pentru testarea tacticilor sale de război hibrid. Reziliența trebuie să fie, în primul rând, sprijinită de consolidarea unei bune guvernanțe și a democrației. Aceasta este o prioritate care constituie nucleul agendei noastre transformaționale”, a menționat Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a subliniat că cetățenii și autoritățile Republicii Moldova și-au concentrat eforturile asupra transformării provocărilor în oportunități pentru a apropia Republica Moldova mai mult de UE. În context, Igor Grosu a remarcat că decizia de deschidere a negocierilor, care ar trebui să fie luată până la sfârșitul anului, ar încuraja cetățenii Republicii Moldova și ar fi un semnal pentru Rusia că acțiunile sale nu pot împiedica țările să decidă cu privire la dezvoltarea lor de viitor.

Cetățenii și autoritățile moldovene și-au exprimat clar alegerea în favoarea viitorului european. Moldova este astăzi mai puternică și mai rezistentă decât era cu un an și jumătate în urmă”, a mai spus șeful legislativului.

În discursul său, Președintele Parlamentului a dat asigurări că Moldova este gata să contribuie la restaurarea dreptului internațional și la susținerea reconstruirii Ucrainei, precizând că țara noastră oferă ajutor la deminarea Ucrainei, susține Coridoarele Solidarității pentru Ucraina, asigurând transportarea grânelor în regiunile unde sunt foarte necesare și se aliniază treptat la sancțiunile UE privind Rusia. „Ucraina este cea care luptă pentru o lume liberă, dar are nevoie de un sprijin puternic, atât timp cât este nevoie”, a fost mesajul transmis de către Igor Grosu participanților la Conferința Europeană a Președinților de Parlament din statele membre ale Consiliului Europei.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, se află la Dublin, unde participă, în perioada 28-29 septembrie, la Conferința Europeană a Președinților de Parlament din statele membre ale Consiliului Europei. Reuniunea se desfășoară sub auspiciiile Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și are loc odată la doi ani. La ediția curentă și-au anunțat participarea peste 60 de președinți și vicepreședinți de parlament din 46 de țări membre ale Consiliului Europei, peste 400 de delegați din țările cu statut de partener sau observator și șefi ai mai multor adunări parlamentare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău