Igor Grosu, despre summitul Consiliului European: Indiferent de decizie, Republica Moldova va continua reformele de integrare europeană

  • 13 Decembrie 2023 07:59
Igor Grosu, despre summitul Consiliului European: Indiferent de decizie, Republica Moldova va continua reformele de integrare europeană

Indiferent de momentul în care vor fi deschise aceste negocieri, noi trebuie și vom continua agenda noastră de integrare europeană, a declarat ieri, 12 decembrie, președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„Evident că suntem optimiști în cazul nostru și în cazul Ucrainei, împreună am mers în această cale, am primit statutul de țară candidată. Am avut doi ani de muncă intensă, aprecierile care au venit cel puțin în raport cu Republica Moldova, evaluările comisiei europene sunt bune, 94% din acțiunile, din recomandările convenite cu Comisia. Comisia spune că noi le-am îndeplinit, n-o spunem noi, o spune comisia,” a spus Igor Grosu, menționează sursa citată.

„Indiferent de momentul în care vor fi deschise aceste negocieri, noi trebuie și vom continua agenda noastră de integrare europeană. Facem acest lucru în primul rând pentru noi, pentru transformările din interiorul țării, pentru a crea aici într-adevăr o societate, un stat european așa cum ne dorim noi,” a menționat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a precizat că mai sunt 6% din acțiuni care țin de reforma justiției, deoligarhizarea și combaterea corupției.

„Noi știm ce avem de făcut, acum urmează decizia politică. Urmează decizia politică a celor 27 de state, au loc discuții intense, chiar și în aceste clipe în cancelariile statelor occidentale, președintele Maia Sandu este în contact permanent cu președinții de state, cu omologii, discut și eu cu omologii mei. Toată lumea este pusă la treabă, încercăm să răspundem la toate întrebările. Știm de acea discuție în centrul căreia se află Ungaria, se discută și la nivelul statelor membre al Uniunii Europene.

Noi foarte mult sperăm că decizia va fi pozitivă și eforul pe care l-a depus și îl depune Ucraina prin a ne apăra pe noi toți, nu doar statul ucrainean, va fi apreciat, pus în valoare și țările membre vor transmite un semnal puternic politic, că da negocierile pot fi deschise. Deja fiecare stat îți va seta viteza cu care se va mișca în aceste negocieri” ,a mai adăugat șeful legislativului.

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, se află într-o vizită de lucru la Bruxelles înaintea summit-ului Consiliului European, considerat crucial pentru procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Autoritățile de la Chișinău speră că la Summit liderii țărilor blocului comunitar vor deschide negocierile de aderare cu Republica Moldova. România a reiterat sprijinul ferm pentru deschiderea negocierilor de aderare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău