Igor Grosu, despre noul plan de mobilitate militară al Uniunii Europene: Nu prevede desfășurarea trupelor pe teritoriul Republica Moldova

  • 12 Noiembrie 2022 18:38
Igor Grosu, despre noul plan de mobilitate militară al Uniunii Europene: Nu prevede desfășurarea trupelor pe teritoriul Republica Moldova

Noul plan de mobilitate militară elaborat de Uniunea Europeană, în care sunt menționate Republica Moldova, Ucraina și Balcanii de Vest, nu presupune prezența unor trupe pe teritoriul Republicii Moldova. Este precizarea făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu, care a mai menționat că în acest plan de mobilitate militară este vorba de trupele pe care le desfășoară statele membre ale NATO la granița UE și nu în afara acestora.

„După 24 februarie, întreaga Europa înțelege clar realitatea în care trăim. Federația Rusă a încălcat brutal, iremediabil, toate normele de drept internațional. Întreaga Europa a primit acest șoc. Toată lumea înțelege că trebuie să-și consolideze capacitățile de apărare: a statelor UE, a statelor din vecinătate, Ucraina, noi. Noi, pentru că suntem prima țară non-UE la hotar cu Ucraina”, a precizat președintele Parlamentului la postrul de televiziune Prime Tv.

Igor Grosu a amintit de incidentul privind rachetele care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova, dar și cel de la Naslavcea.

„În al doilea caz, riscurile au fost enorme, pentru că viza nodul hidraulic din nord, Novodnestrovsk, care dacă doamne ferește era atins și toată apă asta pornea la vale, erau vizate multe localități, inclusiv orașul Soroca. În aceste condiții, toate țările, inclusiv R. Moldova, trebuie să se gândească în mod deosebit, serios, la consolidarea capacităților de apărare. Deja de doi ani beneficiem din partea UE de inițiativa privind consolidarea capacităților de apărare. (…) Vom beneficia în continuare, pentru că este un pericol real prin acțiunile Federației Ruse la hotarul nostru”, a declarat președintele Parlamentului.

Cu toate acestea, Igor Grosu a declarat că autoritățile de la Chișinău iau în calcul desfășurarea de trupe pe teritoriul Republicii Moldova.

„Nu, e vorba de trupe pe care le desfășoară statele membre ale NATO în Polonia sau România, Țările Baltice. Este vorba despre aceste mutări de capacități, nu este vorba despre cele din afară. În cazul nostru, avem statut de neutralitate și nu este vorba despre amplasarea acestor capacități militare pe teritoriul nostru. Este vorba despre statele-membre ale UE, care sunt și membre ale NATO”, a precizat Igor Grosu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău