Igor Grosu despre compensarea tarifelor la lumină: pomană electorală care ne costă jumătate de miliard

  • 21 Aprilie 2021 08:09
Igor Grosu despre compensarea tarifelor la lumină: pomană electorală care ne costă jumătate de miliard

Președintele interimar PAS, Igor Grosu, califică drept populism curat inițiativa PSRM privind compensarea tarifelor la energia electrică pentru toți consumatorii casnici pe perioada stării de urgență. Grosu spune că inițiativa este o pomană electorală și anticipează că PSRM ar putea lua bani din rezervele valutare ale BNM pentru a oferi acoperire financiară acestui proiect, notează IPN.

Proiectul privind compensarea tarifelor la energia electrică a fost aprobat acum o săptămână, în prima lectură, de coaliția PSRM-Șor. Liderul PAS, Igor Grosu, se arată sceptic că acest proiect va avea finalitate în Parlament.

„Atunci când i-am întrebat de ce nu folosim sistemul actual prin care pot fi identificate persoanele cu venituri mici, ne-au spus că toți contribuim la buget și tuturor trebuie să le fie compensate tarifele la energia electrică, adică și celui care merge în Lexus și celui care se înghesuie în troleibuz. Sunt populisme curate. Nici măcar nu cred că vor aduce proiectul până la lectura a doua, pentru că nu sunt bani”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Mai mult, potrivit lui Grosu, în lipsa banilor prevăzuți în buget pentru astfel de cheltuieli, socialiștii ar putea atenta la rezervele valutare BNM. Se întâmplă după ce anterior Igor Dodon a anunțat că ar fi oportună preluarea fondurilor din rezervele valutare BNM, pentru a ajuta cetățenii pe perioada stării de urgență.

„Este o pomană electorală, care costă jumătate de miliard de lei. Întrebarea este de unde luăm bani, iar răspunsul ar fi că banii vor fi obținuți prin scoaterea a unui miliard de dolari de la Banca Națională. După miliardul furat anterior, asta este încă o invenție de a mai scoate un miliard de la BNM. PSRM este în campanie electorală”, a spus Igor Grosu.

Potrivit proiectului de lege al PSRM, suma compensată urmează a fi de 428 de lei – câte 214 de lei pe lună pentru fiecare consumator, fiind acoperite din bugetul de stat tarifele la energia electrică pentru consumatorii casnici, pentru lunile aprilie și mai.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău