Igor Grosu: Avem o opoziție parlamentară care nu are tărie de caracter să recunoască războiul care este alături de noi
-
11 Iulie 2022 19:57
Avem o opoziție parlamentară care nu are tărie de caracter să recunoască că alături de noi este un război, că mor oameni, că sunt distruse destine și că în cea mai mare parte această criză mondială și la gaze, și la lanțurile logistice, și la prețuri se datorează războiului de lângă noi. O declarație în acest sens a făcut președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unei conferințe de presă, cu genericul „PAS la raport”, în contextul în care reprezentanți ai opoziției au criticat actuala guvernarea pentru că ar admite creșterea prețurilor, iar inflația ar constitui 30%, transmite IPN.
„Faptul că ei pot protesta oricând și oriunde, faptul că ei încă mai au o reminiscență a holding-urilor media, care toarnă minciuni și zi, și noapte, dezinformează societatea, faptul că ei pot defila oriunde și oricicând, vorbește despre faptul că ei beneficiază de toate libertățile, pe care noi nu le-am avut. Ceea ce aștept eu de la această opoziție este să fie sinceră cu cetățenii și să spună foarte clar: oameni, buni, după 24 februarie lumea a văzut foarte clar două modele de dezvoltare: unul al războiului, al distrugerilor, al violării drepturilor omului, și altul – modelul european”, a menționat Igor Grosu.
Totodată, speakerul Parlamentului a îndemnat reprezentanții opoziției „să scape de ipostaza asta de mancurți, de ostatici ai unor angajamente obscure și să facă parte din echipa cea mare care se numește cetățeni ai Republicii Moldova, care își doresc și au demonstrat că vor să fie parte din lumea liberă, din Uniunea Europeană, un proiect de pace, stabilitate, predictibilitate”.
Igor Grosu a mai sugerat opoziției să lase ipocrizia, pentru că „nu-i văd să alerge să se odihnească în altă direcție decât cea europeană. Nu-i văd să-și trimită copiii la studii decât în lumea occidentală europeană. Nu-i văd să facă investiții decât în lumea europeană. Pentru că acolo e stabilitate, acolo se apără drepturile omului, se apără investiția și ai libertatea de a învăța, a circula și a te simți realizat ca personalitate”, a spus președintele legislativului.
Premierul Natalia Gavrilița a spus că actuala guvernare își dorește ca reforma justiției să fie efectuată cât mai rapid, „pentru că am fost foarte obosiți de nedreptatea care s-a făcut timp de 30 de ani”. „Însă nu putem face o reformă care să dureze ani de zile și o reformă care să ne aducă cu adevărat în familia țărilor europene decât făcând-o corect, decât făcând-o într-un ritm care să asigure un consens și sustenabilitate pe termen lung”, a menționat Natalia Gavrilița, răspunzând la întrebările jurnaliștilor.
Potrvit prim-ministrului, în anul curent lucrurile s-au mișcat în domeniul reforma justiției, au demarat anumite acțiuni la Procuratura Generală, a fost numit un nou procuror anticorupție, care are o reputație ireproșabilă și a lucrat anterior ca procuror în SUA. „În același timp, am început evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Dacă ne uităm la experiența altor țări, și acolo a durat câțiva ani, până rezultatele au fost suficient de vizibile, pentru că ne dorim cu toții nu doar arestări, ne dorim ca vinoveții să fie pedepsiți și banii să ajungă înapoi în buget. Și vom putea spune cu mâna pe inimă că am realizat succese atunci când vom vedea aceste condamnări și atunci când vom vedea banii în buget, iar între timp vom lucra din răsputeri acolo unde este competența Guvernului pentru a progresa și pentru a aduce cât mai aproape începutul negocierilor cu Uniunea Europeană”, a spus premierul.
La o altă întrebare, referitoare la reforma învățământului superior, Natalia Gavrilița a subliniat că guvernele anterioare nu au avut curajul să se concentreze pe reforme pe termen lung, pentru că acestea presupun anumite decizii complicate pe termen scurt. „În educație anume așa este. Doar dacă mergi cu curaj și te conduci de interesul studentului, de calitatea studiilor, de interesele profesorilor, cercetătorilor, doar așa poți să aduci rezultate reale în educație”, a spus șefa Cabinetului de miniștri.