Igor Dodon va sesiza Curtea Constituțională referitor la dizolvarea Parlamentului

  • 16 Mai 2019 12:26
Igor Dodon va sesiza Curtea Constituțională referitor la dizolvarea Parlamentului

Președintele Igor Dodon intenționează să se adreseze la Curtea Constituțională (CC) referitor la procedura de dizolvare a Parlamentului.

Potrivit INFOTAG, despre aceasta el a comunicat miercuri seara la un post de televiziune.

"Constituția spune că Parlamentul poate fi dizolvat dacă nu poate forma Guvernul sau să nu adoptă legi în termen de trei luni. În acest caz, nu prea este clar - trei luni din momentul validării mandatelor (aceasta va fi pe 9 iunie) sau de la începutul primei ședințe a Parlamentului - 21 iunie. Juriștii noștri tind spre cea din urmă dată. Dar în zilele următoare voi sesiza Curtea Constituțională pentru a clarifica și această problemă", a spus Igor Dodon. 

El a amintit că este obligat să convină cu Curtea Constituțională și decretul său privind dizolvarea Parlamentului și numirea datei alegerilor. 

"Având în vedere toate acestea, decretul poate fi semnat la mijlocul lunii iulie. Alegerile trebuie să aibă loc nu mai devreme de 60 de zile de la această dată și nu mai târziu de 90 de zile. Asta înseamnă că alegerile vor avea loc în a doua jumătate a lunii octombrie", a spus Dodon.

Răspunzând la întrebări, el a spus că după decizia Curții Constituționale privind procedura de înaintare a unui candidat la funcția de prim-ministru, probabilitatea alegerilor parlamentare anticipate a devenit mai mare.

Miercuri, Curtea Constituțională a hotărât că "președintele nu poate înainta un candida la funcția de premier în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului". Aceasta înseamnă că actualul Parlament poate fi dizolvat de către președinte până la începerea procedurii de formare a Guvernului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău