Igor Dodon se vrea util Rusiei chiar și din arest la domiciliu (Revista presei)
-
09 Iunie 2022 14:34
Revista presei - 9 iunie 2022.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat R. Moldova în dosarul lui Valeriu Boboc, tânărul ucis de poliție în timpul protestelor din noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009 din Piața Marii Adunări Naționale. Statul este obligat să achite 57 de mii de euro. Ziarul de Gardă a discutat despre această decizie cu avocatul familiei și cu tatăl lui Valeriu Boboc. Ziarul de Gardă publică astăzi detalii despre cum familia Dodon și-a oficializat relația cu o bază de odihnă care se întinde pe o suprafață de 11 hectare, în codrii Moldovei, despre care anterior anunța că aparține „unui investitor din Rusia”. Publicația prezintă cronologia unei (noi) minciuni din partea lui Igor Dodon. În paginile ziarului mai citiți despre cum site-urile propagandistice pro-război ocolesc interdicțiile impuse de SIS. Aflați că unele site-uri activează fără impedimente, iar alte site-uri și-au creat conturi pe rețele sociale sau canale de Telegram, continuându-și astfel activitatea.
Numirea pe 2 iunie a unui nou șef al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS) – Alexandru Musteață – este un adevărat test pentru guvernarea de la Chișinău, care poate arăta dacă își dorește cu adevărat să facă reformă și pe zona domeniului de apărare și securitate națională, consideră Mădălin Necșuțu de la Veridica.ro. Potrivit autorului, chiar dacă domeniul culegerii de informații este, prin natura activității sale, unul sensibil, trebuie înlăturată paranoia care îi este specifică și acționat concertat pentru reformare cu instituții similare din lumea liberă, care au experiența funcționării în cadrul unui sistem democratic. Publicția subliniază că este nevoie de deschidere și în acest domeniu, iar Republica Moldova are nevoie de sprijin masiv pentru a contracara acțiunile Rusiei, principala forță străină ostilă în acest moment la Chișinău. Depinde foarte mult cum va înțelege necesitățile mediului de securitate noul director al SIS și în ce măsură va dori și va lăsa ajutorul extern să vină și pe această dimensiune, conchide veridica.ro.
Acuzat de trădare de Patrie, Igor Dodon se vrea util Rusiei chiar și din arest la domiciliu, titrează Deschide.md. Campania Federației Ruse contra Republicii Moldova continuă într-o nouă fază, în care ceea ce s-a numit Coloana a 5 a rusească încearcă să devină utilă Moscovei prin ostracizarea actualei puteri, remarcă portalul. Fără a aduce vreo dovadă și în pofida realităților, reprezentanții Rusiei au scos din zona propagandei vechile spaime, care nu foarte mulți ani în urmă au fost folosite de Igor Dodon și Vladimir Voronin pentru a veni la putere: unirea cu România, aderarea la NATO și renunțarea la neutralitate. Astfel, într-o postare ce se dorește a fi dramatică și avertizorie, Igor Dodon anunță că Maia Sandu vrea să facă ”unirea tehnică cu România” și să cheme trupe NATO pe teritoriul Republicii Moldova.
În fapt, Maia Sandu a anunțat de mai multe ori că nu se pune problema schimbării neutralității Republicii Moldova, nu este pe agendă și doar poporul se poate expune în cadrul unui referendum asupra neutralității ori non-neutralității. Deschide.md menționează că afirmațiile lui Igor Dodon ar putea trece neobservate dacă ele nu ar fi de fapt ”o inspirație”, o preluare și adaptare a unei știri de la agenția de presă rusă Ria Novosti ce relansează aceste vechi sperietori. Declarațiile fostului președinte arată nu doar că Rusia este deranjată de perspectiva ca Republica Moldova să devină membră a UE ci și de perspectiva ca această să aibă capacitatea de a-și apăra teritoriul prin primirea de armament și facilități militare ce i-ar întări inclusiv neutralitatea.
Anomalii pe piața gazelor din Republica Moldova. O firmă înregistrată într-un apartament din Chișinău a reușit să semneze un contract de livrare a gazelor naturale cu gigantul rus, Gazprom, scrie Jurnal.md. S-a întâmplat cu trei săptămâni în urmă, la Sankt Petersburg, unde directorul companiei moldovenești - un fost funcționar de stat - a bătut palma cu reprezentantul Gazprom, cel din urmă fiind un apropiat al lui Vladimir Putin. Contractul prevede intrarea gazelor pe teritoriul Republicii Moldova prin puncte amplasate în regiunea transnistreană. Cei de la ”Moldovatransgaz”, care gestionează rețelele magistrale din Moldova, nu au autorizat deocamdată această schemă de import a gazelor rusești, dar inițiativa a generat suspiciuni privind intențiile Gazprom-ului, remarcă Jurnal.md.