Igor Dodon nu are niciun merit în reglementarea transnistreană, potrivit liderului separatist de la Tiraspol
-
14 Februarie 2018 15:32
Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, declară că președintele moldovean, Igor Dodon, nu are nicio legătură cu înțelegerile la care Chișinăul și Tiraspolul au ajuns pe parcursul anului 2017. Subiectul a fost abordat în cadrul unei întâlniri pe care Krasnoselski a avut-o cu veteranii războiului din Afganistan, cu ocazia împlinirii a 29 de ani de la retragerea trupelor sovietice din această țară, transmite INFOTAG.
Potrivit liderului administrației transnistrene, rezultatele obținute se datorează muncii unor specialiști din instituțiile de profil și experților în diferite domenii.
Vadim Krasnoselski își atribuie și merite personale, pentru că anume el ar fi fost cel care „imediat după alegerea în funcția de președinte, a venit cu inițiativa de a soluționa un șir de probleme urgente: cele referitoare la terenurile agricole, scoli, plăcuțele de înmatriculare, diplome, problemele ce țin de calea ferată, de cauzele penale, iar la întrevederea din 4 ianuarie 2017 cu Dodon aceste teme au fost stabilite„.
„Însă președintele moldovean, prin atitudinea sa pasivă, a pus responsabilitatea pentru rezolvarea problemelor la negocierile cu RMN pe seama Guvernului moldovean, care, prin reprezentantul său, poartă un dialog formal cu Transnistria”, a declarat liderul de la Tiraspol, în opinia căruia Igor Dodon „a evitat în mod deliberat responsabilitatea și continuarea dialogului”.
El l-a criticat pe Dodon pentru că a susținut instituirea controlului comun la granița moldo-ucraineană, afirmând că „o țară trebuie să aibă o frontieră comună”.
„Nu avem un stat comun și nici frontiere comune. Asta e problema”, a spus Krasnoselski.
De asemenea, sunt puțin credibile și declarațiile lui Igor Dodon cu privire la statutul de neutralitate al Republicii Moldova, crede liderul transnistrean. „În spatele frazelor frumoase despre statutul neutru se ascunde eliminarea prezentei militare ruse de pe acest teritoriu”, susține Krasnoselski.
„Anumite forte prooccidentale tensionează situația dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Domnul Dodon discreditează Transnistria în fața Rusiei, acuzând-o de furt, de regim oligarhic și de alte păcate de moarte. Și, în general, se constată că ei îndeplinesc aceeași sarcină: de a rupe legăturile cu Rusia atât în Moldova, cât și în Transnistria", a adăugat Vadim Krasnoselski.
El a reconfirmat „disponibilitatea Transnistriei de a deveni mediator în stabilirea unor relații normale între Chișinău și Moscova", afirmând că „Transnistria urmărește cu îngrijorare deteriorarea relațiilor dintre Republica Moldova și Rusia, deoarece această situație are un efect negativ asupra RMN".